Written by

Sony uči djecu programiranju i robotici

m:ovo m:ono| Views: 135

koov

Kompanija Sony je počela saradnju sa STEM edukativnom igrom tako što je osmislila KOOV, set za kodiranje koji sadrži mnoštvo senzora i elektronskih dijelova pomoću kojih će vaši mališani oživiti robote napravljene od kockica, a nalik su onima iz popularne video igrice Minecraft.

Ovo je prvo lansiranje Sony Global Education divizije u Americi koja je prilično uspješna u Japanu i Kini gdje je lansirana prošle godine. Sony je pokrenuo Indiegogo kampanju još u junu prošle godine, ali je prikupljeno 98% sredstava, što nije spriječilo Sony koji je bio odlučan da ovaj set postane dostupan djeci.

Dizajniran je za djecu stariju od 8 godina i sadrži više od 300 kockica i čak 30 sati edukativnog programa pomoću koga djeca uče programiranje. Od dijelova koje dobijete možete izraditi 23 različita robota koje kasnije programirate prema svom nahođenju. Aplikacija KOOV takođe uključuje softver za upravljanje a radi na Windows, Mac i iOS operativnim sistemima.

Postoji čak sedam različitih KOOV kocaka u različitim bojama što bi kod djece trebalo da razvije prostornu svijest. Dva bloka se mogu međusobno povezati u više od 120 kombinacija, što daje zaista mnogo mogućnosti kad je u pitanju 3D gradnja. U samoj srži KOOV-a nalazi se mikrokontroler koji je baziran na open source platformi Arduino koja povezuje sve kodove sa robotima, a svaka ta jezgra vrijedna je 519$.