Written by

Sony Walkman proslavlja 40. rođendan

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 87

Generacije rođene sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka dobro se sjećaju legendarnog Sony Walkman-a koji je ove godine proslavio svoj četrdeseti rođendan.

Prenosni kasetofon džepnih dimenzija svojim je dolaskom započeo revoluciju u načinu slušanja muzike, koja na neki način i danas traje. Sony Walkman je omogućio slušanje muzike „u pokretu“ i tako postao neizostavan dio pop kulture i svakodnevnog života mladih.

Ideja kreatora Walkman-a bio je uređaj koji će svojim korisnicima omogućiti da slušaju muziku tokom letova avionom. Prva serija se pojavila 1979. godine, a nosila je oznaku TPS-L2. Samo godinu dana nakon izlaska na tržište Walkman je postao „najnoviji statusni simbol u gradu“. Vremenom, popularnost uređaja je sve više rasla, a vrhunac je dostigla u periodu između 1989. i 1997. godine.  

Napretkom tehnologije i pojavom novih gadget-a, proizvodnja Sony Walkman prenosivog džepnog kasetofona se postepeno smanjuje, a 2010. godine je u potpunosti prestala, ali je japanski proizvođač njegov naziv koristio i za druge uređaje.

Tako je 2000. godine Sony Discman postao CD Walkman, dok je nekoliko starijih modela Sony Xperia mobilnih telefona posebno kreiranih za reprodukciju omiljenih muzičkih žanrova, nosilo Walkman u svom imenu.

Kultura slušanja muzike koju je osamdesetih započeo ovaj uređaj, prouzrokovala je nastanak savremenih digitalnih muzičkih player-a, kakav je i Apple-ov iPod, kao i do sve češće upotrebe pametnih telefona u svrhu slušanja omiljenih pjesama na putu do željene destinacije.