Written by

Sony Xperia Z5: Telefon koji poznaje više trikova nego James Bond

moj android| Views: 99

Z5_WHITE_GOLD_GREEN_BLK_PIS_0016 (Small)

Kada jedan telefon izabere James Bond, onda se mora raditi o uređaju vrhunskih performansi. I upravo takva jeste Sony Xperia Z5, smartfon koji je u isto vrijeme izuzetno otporan i krajnje elegantan, baš kao njegov slavni vlasnik.

Xperia Z5 je vrlo moćan telefon u svakom pogledu. Sa hardverske strane posmatrano, podjednako oduševljavaju njegova spoljašnjost i unutrašnjost. Kada se pogledaju prefinjene i ergonomski precizno definisane linije ne bi se na pravi pogled reklo da se radi o vodootpornom uređaju sa vrlo čvrstom konstrukcijom. Na njegovoj prednjoj strani se nalazi ekran dijagonale 5,2 inča i gustine čak 428 piksela po inču, što obezbjeđuje vrhunski užitak pri pregledanju fotografija. I njihovo pravljenje je istinska zabava, jer Xperia Z5 sa prednje strane raspolaže kamerom od 5,1 megapiksela, dok se na poleđini nalazi pravi mali fotoaparat rezolucije 23 megapiksela.

U unutrašnjosti se krije osmojezgarni procesor, čija jedna polovina radi na taktu od 1,5 GHz, a druga na 2 GHz. Tu je i Qualcommov Snapdragon 810, kao i 3 GB RAM memorije, što zajedno osigurava brzo pokretanje Android verzije 5.0, sa kojom ovaj telefon dolazi, ali je u planu i ažuriranje na posljednje izdanje ovog operativnog sistema.

Tehnološka moć nove Xperije je vidljiva i u softverskom dijelu, pa uređaj može da ponudi brojna iznenađenja. Kao i Bond, Z5 uvijek ima nekoliko trikova u svom rukavu, a mi vam donosimo samo neke od najzanimljivijih:

  1. Očitavanje više otisaka – Xperia Z5 se otključava putem čitača otisaka, ali njen softver dozvoljava unos više različitih otisaka na osnovu kojih se telefon može koristiti, pa se tako možete pobrinuti da i vama bliske osobe imaju pristup telefonu;
  2. Sprečavanje ekrana da se gasi dok čitate – Ukoliko uključite opciju „Backlight Control“, telefon će automatski prepoznavati da li i dalje držite uređaj u ruci i shodno tome sprečavati gašenje ekrane dok čitate tekst;
  3. Istovremeno korišćenje dvije aplikacije – Vrlo korisno rješenje omogućava kombinovanu upotrebu web browsera, kalkulatora, tajmera ili screenshot aplikacije sa bilo kojom drugom aplikacijom;
  4. Superior Auto Mode za fotografije – Pametna Sony kamera može automatski da prepozna koje podešavanje vam je najpogodnije za kadar koji pokušavate da snimite, što u mnogome olakšava proces fotografisanja;
  5. Fotografisanje pomoću dugmeta – Na bočnoj strani telefona se nalazi vrlo korisno fizičko dugme za fotografisanje koje na djelimični pritisak vrši fokusiranje, što je veoma praktično rješenje za lakše kreiranje kvalitetnih fotografija.

Sony Xperia Z5 je, dakle, telefon bez ijednog ozbiljnijeg nedostatka, a njegove mnogobrojne pozitivne strane ga čine jednim od najkompletnijih uređaja na tržištu. I svakako jedinim kojeg ni „Spektra“ nije mogla da zaustavi.