Spotify radi na softveru kojim će “muzika slušati vas”

Spotify želi da muziku još više približi svojim korisnicima, pa tako intenzivno radi na softveru kojim će muzika „slušati vas“.

Ova priča je pokrenuta još 2018. godine, ali je zahtjev odobren tek sad. Iz Spotify-a kažu da su do ove ideje došli jer nema smisla da se od korisnika očekuje samoinicijativno davanje detaljnih informacija o njihovim muzičkim afinitetima.

Novi softver će imati funkciju snimanja zvuka, ali i mogućnost da prepozna okruženje u kojem se korisnik nalazi, te će na osnovnu toga davati prijedloge numera za slušanje. Glavni cilj i misija jeste da korisnik ne mora gubiti vrijeme na razmišljanje koja vrsta muzike mu se sluša u datom trenutku, nego će to sve softver odraditi umjesto njega.

Neke funkcije poput analize nivoa stresa u organizmu, mjerenja intonacije glasa korisnika i slično mogu izazvati određenu dozu skepticizma, ali smatra se da će finalni „touch“ i svi njegovi pozitivni benefiti na korisnike ipak imati veći uticaj.

Budući da se radi o privatnim i ličnim informacijama, iz kompanije naglašavaju da je glavni koncept kojim se vode u ovom projektu – odgovornost i izuzetan oprez u cilju sprečavanja bilo kakve zloupotrebe podataka o korisniku.