Spremate se za put? Ovo su savjeti za lakše putovanje uz Google Maps

Written by

Spremate se za put? Ovo su savjeti za lakše putovanje uz Google Maps

m:apps, preporučujemo| Views: 254

Ljeto je u punom jeku i upravo se spremate za put. Uz Google Maps to je svakako lakše i sigurnije, a sada vam donosimo i listu savjeta i trikova koji će, uz pomoć ove aplikacije, dodatno olakšati vaše kretanje od tačke A do tačke B, ali i samo njeno korištenje učiniti korisnijim i zabavnijim.

Pronađite popularna mjesta u gradovima

Možda ste već primijetili svijetlo bež/narandžasta istaknuta područja u Google Maps, ali da li znate šta je to zapravo? Pa, na taj način su vam prikazana popularna područja i mjesta u gradovima (oblasti gdje se kreće veliki broj ljudi). U većini slučajeva, tu se nalazi mnoštvo barova, restorana i prodavnica. Na taj način lako možete pronaći mjesta te vrste i posjetite ih, a moguće je i da provjerite da li su u nekom restoranu sva mjesta rezervisana.

Postanite lokalni vodič

Google Maps će vam prikazati i radno vrijeme, fotografije, ali i komentare i kritike u vezi sa nekom prodavnicom ili restoranom. To znači da ne podrazumijevaju samo zvanične podatke o nekom objektu, koje je unio, recimo, vlasnik, već i one koje unosi bezbroj korisnika. Google se oslanja na pomoć mnogobrojnih volontera, koji na taj način postaju lokalni vodiči.

Kreirajte/Podijelite/Pronađite liste lokacija

Imate prijatelja kojem su potrebni određeni savjeti u vezi sa putovanjem? Ako mu možete pomoći, moguće je da kreirate listu i direktno je podijelite u Google Maps, tako što ćete otići na My Places > Saved > New. Potom možete označiti lokacije na karti, jednu po jednu, i dodati ih na svoju listu. Kada završite, link možete proslijediti na listu svojih prijatelja.

Odaberite način transporta

Google prikazuje različite načine prevoza, kojima možete pristupiti pritiskom na ikonu u donjem desnom uglu ekrana. Prikaz zavisi od toga šta je trenutno izabrano: auto se odnosi na to da vi upravljate vozilom, ako je u pitanju javni prevoz biće prikazan voz, kod privatnog transporta prikazaće taxi, ako se krećete biciklom ponudiće sliku bicikliste, a ako pješačite prikazaće vam ljudsku siluetu. Tu, po potrebi, pritiskom na odgovarajuću ikonu na vrhu ekrana, možete mijenjati režim transporta.

Provjerite red vožnje u javnom prevozu

Još jedna zanimljiva funkcija – ako koristite javni prevoz, Google Maps pokazuje koje vrste prevoza su vam na raspolaganju, kao i vrijeme polazaka i dolazaka te stanice i mjesta gdje presjedate.

Sačuvajte važne adrese

U aplikaciju, kliknite na Menu > Your Places i pritiskom na Home ili Work sačuvajte adresu. Ovo svakako ubrzava proces pronalaska određene lokacije, odnosno puta do nje.