Spremite se za radikalan redizajn Firefox-a

Mozila sprema radikalan redizajn Firefox-a, pod nazivom Proton, koji za cilj neće imati samo novi izgled nego i poboljšanje iskustva korisnika.

Budući da bi trebalo proći određeno vrijeme da se novi dizajn uvrsti u stabilnu verziju Firefox-a, prvo će biti omogućen sneak peek u Developer, Nightly i Beta verzijama.

Očekuje se da će Proton biti objavljen kada stigne Firefox 89, a to bi se trebalo desiti sredinom maja. Redizajn će donijeti mnoge vizuelne i funkcionalne promjene, a neke od njih se odnose na Context menu, Firefox menu i Infobars.

Između ostalog, novi dizajn je uticao i na tabove tako što je omogućio nove opcije njihovog grupisanja i vertikalno poravnanje kada pretraživač radi u kompaktnom režimu.

Korisnici pomenutih verzija imaju opciju da promijene postavku koja će im omogućiti da što prije dobiju pristup redizajniranom pretraživaču. Proces se sastoji iz četiri koraka: pokrenuti Firefox i otvoriti about:config, potražiti browser.proton.enable, konfigurisati podešavanja u true i posljedni korak je restartovanje.

Očekuje se da će pristup novom dizajnu uz ovu postavku biti dostupan mnogo prije zvaničnog predstavljanja u maju ove godine.