Written by

Šta će 3D audio čip značiti igračima PlayStation 5?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 242

Immersive audio je rastući trend zahvaljujući razvoju tehnologija za surround zvuk, ali znamo li kakva poboljšanja će da donese svijetu igara?

Glavni arhitekta dugoočekivanog PlayStation 5, Mark Cerny potvrdio je da će sljedeća generacija konzole podržati “3D audio” – nešto što će učiniti da se osjećate dijelom svake igre.

Iako Cerny nije detaljno objasnio kako tehnologija funkcioniše, potvrdio je da neće zahtijevati nikakav vanjski hardver, jer je audio čip dio treće generacije AMD Ryzen čipseta koji će napajati PlayStation 5.

Atmos-pheric audio

Nova funkcija može da radi na sličan način kao Dolbi Atmos, audio format koji postavlja različite zvukove u 3D i zahtijeva vanjski hardver poput kompatibilnog zvučnika odličnih specifikacija.

Slično tome, Sony-ev iskorak na tržište uređaja za reprodukciju zvuka je 360 Reality Audio, koji trenutno radi samo sa kompatibilnim slušalicama. Ovaj uređaj će zahtijevati od dizajnera zvuka za igre da svaki pojedinačni instrument i efekte smjesti unutar virtualne sfere. Budući da će mnoge od igara PS5 biti dio cross-platforme, bilo bi izuzetno teško drugačije osigurati da svi dizajneri igara kreiraju svoje zvučne zapise i efekte koristeći iste alate i procedure.

Pametni čipovi

Najvjerovatnje, 3D audio za PlayStation 5 će raditi na sličan način kao i Creative SXFI tehnologija, koja koristi holografski algoritam za reprodukciju surround zvuka kroz par stereo slušalica.

A osim što je proizvela par slušalica sa pomenutom tehnologijom, kompanija je napravila i pojačalo za njih koje može da pretvori i običan par limenki u super immersive SXFI holografske slušalice.

Zamislite samo koliko bi se iskustvo gejminga promijenilo ako biste, u strateškim igrama, zaista mogli čuti korake vašeg neprijatelja kako se šulja iza vas ili dramatičnu muziku dok tražite sljedeći trag.

Jedno je sigurno, 3D audio čip PlayStation 5 igračke konzole će označiti veliki napredak u odnosu na kvalitet zvuka koji proizvodi PlayStation 4. Glasine kažu da će PS5 izaći ove godine, ali prema riječima Cerny-a ovu audio nadogradnju sistema ćemo čekati malo duže.