Written by

Šta će biti sljedeći veliki trend kod foto-aparata mobilnih telefona?

m:ovo m:ono| Views: 162

Nedavno su procurile fotografije novog modela Nokia telefona čija kamera bi trebalo da ima pet sočiva, a mišljenja su uglavnom podijeljena. Dok je jedni smatraju da je dizajn sjajan drugi tvrde da je čudan. Nokia definitivno nije prva ni jedina kompanija koja je ima uređaj sa više kamera. Komapanije Light je još 2015. godine lansirala l16 uređaj koji je imao 16 objektiva, a priča se da rade na novom prototipu.

Huawei je nedavno lasirao P20 model sa trostrukom kamerom, a priča se da će jedan od narednih modela imati pet. Izgleda da je na pomolu novi trend, a mi ne možemo, a da se ne zapitamo koja je svrha svega toga.

Šta sve možemo ako imamo više objektiva?

Iako je u teoriji moguće takav dizajn bi bio veoma komplikovan za korištenje jer bi telefon trebalo da ima softver koji se brzo prebacuje sa jednog u dugi mod, automatski ili da posjeduje mnoštvo smjernica za korisnike. Isto tako izradatelefona sa ovoliko objektiva bila bi prilično skupa što znači da bi oni bili namijenjeni samo onima sa nešto dubljim džepom. Huawei je za svoj P20 Pro model obavio smjernice kako se najbolje koristi kad je kamera u pitanju.