Written by

Šta će značiti razdvajanje Google Photos i Google Drive-a?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 102

Sinhronizacija između Google Photos-a i Google Drive-a je već dugo moguća, ali idućeg mjeseca slijedi razdvajanje tih servisa.

U Google-u su se odlučili na ovu promjenu nakon brojnih ukaza korisnika da ovako integrisane usluge stvaraju konfuziju i da su im zbunjujući. Ideja je, stoga, da se pojednostavi iskustvo korištenja Photos-a i Drive-a, kao zasebnih komponenti.

Plan je da se izbjegne slučajno brisanje sadržaja s bilo kojeg od ova dva servisa. Tako se fotografije i video zapisi koje, od jula, korisnici budu postavljali na Drive više neće automatski pojavljivati u Photos-u, i obratno. Isti princip važi i za uklanjanje sadržaja – ukoliko nešto izbrišemo iz jednog servisa, isto to neće automatski biti uklonjeno i u drugom.

Nova funkcija se dodaje na photos.google.com radi detaljnije kontrole prilikom kopiranja sadržaja sa servisa Drive u Photos. Korisnicima će novom funkcijom Upload from Drive biti omogućeno  da ručno izaberu koje fotografije i video zapise sa Drive-a žele da prebace u Photos. Nakon toga, stavke između te dvije opcije više neće biti povezane, pa će se sadržaj zasebno biti pohranjen u Drive i Photos, ali će, samim tim, zasebno računati i prostor za skladištenje.

Navedene promjene se neće odnostiti na sadržaj koji je ranije uploadan s Drive-a na Photos servis. Jedina promjena će biti da taj folder više neće biti automatski ažuriran.