Written by

Šta donosi novi USB 4 standard?

mobilni svijet, u žiži| Views: 102

Svega nekoliko dana nakon predstavljanja USB 3.2 standarda, javnosti je predstavljen USB 4, koji donosi veliko poboljšanje u odnosu na prethodnu generaciju.

Novi USB 4 je nadograđen na Intelov Thunderbolt standard koji je ovaj proizvođač čipova ponudio svima potpuno besplatno.

Četvrti USB standard donosi i operativnost sa trenutnim USB-C kablovima i brzinu do 40Gbps kada se koriste sertifikovani kabovi. Uprkos novom protokolu, ovaj standard će biti kompatibilan sa USB 3.2, USB 2.0 i Thunderbolt 3 hostovima i uređajima.

Intel tvrtdi da će USB 4 povećati kompatibilnost između USB Type-C proizvodima i olakšati način na koji povezujemo uređaje. Ipak, kako najnoviji čipset Snapdragon 855 u potpunosti ne podržava USB 3.2, a kamoli USB 4, korisnici će morati da sačekaju još neko vrijeme kako bi uživali u navedenim brzinama.

Podsjetimo, USB 1.1 je stari standard sa brzinom od 1.5 ili 12 Mb/s. Uslijedio je standard USB 2.0 sa brzinom do 60 Mb/s. Danas se najviše koristi USB 3.0 sa brzinom do 625 Mb/s.