Šta je eSIM i kakvu budućnost donosi?

Written by

Šta je eSIM i kakvu budućnost donosi?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 3085

Iako je eSIM tehnologija prisutna već neko vrijeme, mnogi ne znaju o čemu je zapravo riječ. Tačnije, nemaju potpun uvid po čemu se eSIM razlikuje od standardne SIM kartice koja se već koristi u pametnim telefonima.

eSIM kartice su najnoviji i najnaprednije format SIM kartice, a sam naziv, odnosno prefiks „e“, koji potiče od engleske riječi „embedded“, znači da je to SIM kartica u nešto integrisana (umetnuta). Dakle, ne radi se o klasičnoj SIM kartici, već je u pitanju čip koji integriše SON-8 standard direktno u uređaj, što znači da ga nije moguće ukloniti ili zamijeniti.

Broj kontakata i uopšte način na koji funkcioniše je isti kao i kod standardne SIM kartice, s tim da za nju nije potreban poseban ulaz. Ovaj čip je, takođe, mnogo pouzdaniji i manja je vjerovatnoća da može doći do mehaničkih oštećenja i kvarove. Uz to, kako je eSIM manja od standardne SIM kartice, može se koristiti i u manjim uređajima, kao što su pametni satovi.

Podršku za eSIM standard trenutno imaju uređaji kao što su Apple-ovi iPhone XS, iPhone XS Max pametni telefoni iPad-i najnovije generacije, Google-ovi pametni telefoni Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3 i Pixel 3 XL. Takođe, i pametni satovi Apple Watch Series 3 i 4 te Samsung-ov Galaxy Watch podržavaju ovaj čip.

Iako bi omogućila veću kompaktnost mobilnih telefona, eSIM tehnologija svakako ima i neke nedostatke, iz perspektive korisnika. Ako ste korisnik koji voli da češće mijenja telefone ili ako imate više uređaja sa različitim SIM karticama, prisustvo eSIM tehnologije bi donekle moglo da zakomplikuje situaciju, s obzirom da ćete, svaki put kad poželite koristiti novi uređaj, morati da aktivirate SIM karticu pomoću njegovog softvera. Jednostavno, nećete moći tek tako da izvadite SIM karticu i prebacite je u drugi uređaj, koji će potom biti spreman za upotrebu.

Upotreba eSIM kartica još uvijek nije široko rasprostranjena. Međutim, s obzirom da je u nekim vodećim modelima Apple-a, Google-a i Samsung-a, izvjesno je da će u bliskoj budućnosti njena upotreba biti sve prisutnija.

Naka istraživanja koja se odnose na uređaje koji sadrže eSIM čipove predviđaju da će ih do 2025. godine na tržištu biti dvije milijarde.