Written by

Šta je Google Project Fi

mobilni svijet, u žiži| Views: 394

O Google-ovom Project Fi priča se već tri godine, ali nikada nije bio široko dostupan korisnika zbog ograničenog broja uređaja koji su bili podržani. Međutim, prema posljednjim informacijama, Project Fi će uskoro značajno proširiti svoju pokrivenost.

Naime, Google će svoju podršku proširiti na širi spektar Android uređaja nudeći podršku za Samsung i OnePlus modele, kao i nekoliko LG i Motorola telefona. Kompanija je spremna svoj servis ponuditi i za Apple-ove iPhone uređaje, ali za sada nije poznato koji modeli će biti kompatibilni.

Projekat će pratiti i rebrendiranje, pa će Google Fi zamijeniti aktuelni Project Fi naziv.

Inače, Project Fi je usluga iz kompanije Google zamišljena kao moderna bežična telefonska usluga. Za korištenje ove usluge potrebna je posebna SIM kartica koju vam šalje Google, a usluga ne podrazumijeva da potpisujete bilo kakve ugovore, ali morate da je povežete na svoj vlastiti telefon.

Na ovaj način, pristup signalu se lako može da prebaciti između Wi-Fi i mobilne mreže bez prekida razgovora. Project Fi automatski vas povezuje s najboljim dostupnim signalom, bilo da je u pitanju Wi-Fi ili neka od mobilnih partnerskih mreža.

Ranije su se prijave za besplatnu uslugu odnosile samo na Google Nexus telefonima, ali kako će se od sada omogućavati korišćenje i na drugim konkurentnim uređajima, očekuje se povećanje interesa za njom.

Google je zamislio da uslugu koju bi plaćali 20 dolara mjesečno, korisnici dobijaju neograničene domaće pozive, neograničeno slanje poruka na međunarodnom nivou (pokrivenost u 135 zemalja) i mogućnost korišćenja telefona kao Wi-Fi hotspot uređaja, dok bi se dio koji zahtijeva internet posebno plaćao.