Written by

Šta je novo na Huawei EMUI 9.0?

mobilni svijet, u žiži| Views: 663

Huawei je ozvanično beta program za EMUI 9.0, baziran na Android 9 Pie softveru. Kompanija je nedavnoobjavila listu uređaja koji će prvi dobiti ažuriranje na najnoviju verziju platforme.

Lista uključuje šest Huawei i tri Honor telefona. Svi modeli koriste Kirin 970 čipset, s obzirom na to da Kirin 980-pokretana Mate 20 serija od starta koristi EMUI 9.0 interfejs. Uredjaji koji prvi dobijaju EMUI su: Huawei Mate 10, Mate 10 Pro, Mate 10 Porsche Design, Mate RS Porsche Design, Huawei P20, P20 Pro, Honor 10, Honor View 10 i Honor Play.

Šta je novo na Huawei EMUI 9.0?

Huawei obećava jednostavno, prijatno i konstantno korisničko iskustvo, GPU Turbo 2.0, Password vault i optimizovanje pokretanja aplikacija. Tu su i funkcije koje je Google predstavio uz Android Pie – Adaptive Battery, Adaptive Brightness, Digital Wellbeing i AI sugestije.

EMUI 9 posjeduje veoma jednostavan meni za podešavanja. Koristi pristup podjele na dva kraka: smanjen je broj opcija na meniju za podešavanja, ali tu je opcija za dodatna podešavanja koja služi za komplikovanije konfiguracije. U poređenju sa svojim prethodnikom, EMUI 9 ima 10% manje opcija. Mnoge stavke su uklonjenje radi bolje kategorizacije. Pored toga, pomjeranjem dodatnih opcija u zasebnu opciju, korsinicima je ponuđen jednostavniji meni za svakodnevnu upotrebu, dok je istovremeno zadržana opcija koja im omogućava da prave sitnije promjene na svom uređaju.

Huawei je dizajnirao EMUI 9 tako da bude ergonomski najnapredniji EMUI sistem. Novi interfejs sadrži optimizovano pozicioniranje opcija za navigaciju koje značajno olakšava korišćenje uređaja jednom rukom. Na primjer, navigacija kroz galariju slika je pomjerena na dno ekrana, što korisnicima omogućava da prolaze kroz opcije kao što su Photos, Albums, Highlights ili Discover koristeći samo palac ruke kojom drže uređaj.

Zahvaljujući poboljšanjima vezanim za vještačku ineligenciju, EMUI 9 donosi Spotlight Reel na sve uređaje koji podržavaju rad ove opcije. Dostupna u sklopu Gallery aplikacije, ova nova opcija koristi AI mogućnosti Huawei uređaja da automatski montira snimak od 10 sekundi koji ističe pojedince koji se pojavljuju u korisnikovoj video kolekciji. Pored toga, EMUI 9 nudi dva načina kako korisnici mogu da primjene veštačku inteligenciju da obogate svoje živote: HiVision i HiTouch.

Pomoću prve opcije korisnici mogu lako da pretražuju internet zarad više informacija o interesantnim objektima jednostavnim upiranjem kamere ka njima. HiVision prepoznaje čuvene lokacije iz 15 zemalja, kao i više od 10 miliona poznatih umjetničkih dela. Takođe prepoznaje veliki broj različitih vrsta hrane i može da ponudi procjenu broja kalorija za korisnike koji vode računa o svom unosu kalorija.

Druga opcija omogućena pristiskom i zadržavanjem dva prsta na određenoj slici, HiTouch korisnicima omogućava da jednostavno pretraže onlajn radnje i eCommerce platforme zarad kupovine. Može da prepozna više od 120 miliona artikala sa više od 200 eCommerce platformi i zvaničnih onlajn radnji skoro 100 različitih brendova.

U sklopu Huawei Mate 20 serije, kompanija Huawei je kupcima predstavila opciju Easy Projection koja im omogućava da lako povežu svoje uređaje sa eksternim displejom zarad povećanja produktivnosti. Za potrebe sistema EMUI 9, Huawei je dodao i opciju korišćenja bez kabla. Korisnici sistema EMUI 9 sada imaju pristup opcijama One-click Projection, i Highlight and Capture on Big Screen koje im omogućavaju da jednostavno dodaju glavne trenutke snimka ili uslikaju sadržaj koji se projektuje na većim ekranima, poput televizora.

Uz Wireless Easy Projection, EMUI 9 podržava rad još velikog broja drugih opcija koje povećavaju produktivnost, uključujući:

Huawei Share: Pored razmjene dokumenta između Huawei telefona i Huawei računara, Huawei Share sada može da se koristi i za slanje dokumenta ka štampačima sa Bluetooth opcijom;

Čuvanje podataka: EMUI 9 podržava nove načine za čuvanje važnih podataka. Pored servisa Huawei Cloud, korisnici sada mogu da sačuvaju svoje podatke i na SD kartici, USB memoriji ili NAS (Network Attached Storage) serveru;

WPS sa HiAI: WPS softverski paket koristi prednosti HiAI mogućnosti zarad poboljšanja svojih opcija. EMUI 9 automatski poravnava dokumenta i može da konvertuje slike i štampana dokumenta u digitalne kopije na kojima se mogu praviti dodatne izmene.

Ostale nove opcije

EMUI 9 posjeduje još neke nove opcije koje su objelodanjene već tokom zvaničnog predstavljanja. Jedna od njih je Password Vault, opcija koja bezbjedno čuva korisnikove lozinke na lokalnoj memoriji, kao i opcije za očuvanje digitalnih svojstava kao što je Digital Balance za praćenje načina korišćenja uređaja, App Limit kojom se podešava vremensko ograničenje rada raznih aplikacija, kao i Wind Down, koja ekranu daje crno-bijelu boju tokom podešenog vremena za spavanje.

Sistem EMUI 9 je unaprijed instaliran na telefonima Huawei Mate 20 serije. Na određenim tržištima ažuriranje je već dostupno za telefone Huawei P20 Pro, Huawei P20, Huawei Mate 10 Pro i Huawei Mate 10, putem HOTA ažuriranja.