Written by

Šta je to novo na Weekend Media Festivalu ove godine

m:ovo m:ono| Views: 115

Weekend Media Festival za svoje 11. izdanje pripremio je niz novosti, od novih formata u programu do novih dvorana i širenja party programa na strane muzičke zvijezde. Još bolji, zabavniji i pronicljiviji Weekend čeka vas u bivšoj Tvornici duhana u Rovinju od 20. do 23. septembra.

Evo nas pred vratima novog Weekend Media Festivala, koji se tradicionalno održava u Rovinju. Nekoliko dana pred ovaj važan događaj, organizatori najavljuju i niz novosti za ovaj, 11. po redu festival komunikacija.

Ove godine učesnici festivala će imati priliku pratiti panel „Na mladima svijet ostaje (kada o tome stariji donesu odluku)“, na kojem će pripadnici mlađih generacija srušiti predrasude o sebi stvorene po default-u međugeneracijskog jaza i pružiti svoje viđenje društva, medija, preduzetništva i aktuelnih pitanja. Dobro slušajte. Mogli bi vas iznenaditi!

Weekend je ove godine pripremio još mnoge novosti, nove dvorane i formate u sklopu programa. Tako nam subotnji party pod nazivom “Weekend Goes Global” prvi put dovodi međunarodne zvijezde, belgijski duo „2manydjs“. Marko Tolja i diva Zdenka Kovačiček nastupiće u četvrtak, dok će se u petak „Bolesna braća“ pobrinuti za malo žešći ritam.

“Jedna od novosti ovogodišnjeg Weekend-a je dolazak svjetski poznatih muzičkih imena u Rovinj. Posjetioci će se u staroj Tvornici duhana rasplesati uz popularni belgijski ‘duo 2manydjs’, a zabava će zasigurno trajati do dugo u noć. Jazz orkestar HRT-a pod upravom Mirona Hausera, Zdenka Kovačiček i Marko Tolja odaće počast velikom Oliveru Dragojeviću, a prisjetićemo se i kraljice soul-a Arete Frenklin. Naši učesnici ponovno mogu računati na party-je o kojima će se pričati cijele godine”, rekao je Tomo Ricov, direktor Weekend Media Festivala.

Ove godine partneri festivala su Njemačka i Francuska, a ambasadorka Francuske Corinne Brunon-Meunier i Harald Seibel, otpravnik poslova ambasade Njemačke, naglasili su kako mladi i dinamični ljudi upotrebom savremene komunikacijske tehnologije daju vrijedan doprinos uzajamnom razumijevanju i slobodnoj, progresivnoj Evropi.

U duhu saradnje, gosti iz Francuske i Njemačke predstaviće neke od inspirativnih trendova iz svojih zemalja. To je prije svega „Arte“, evropski kanal za kulturu koji su osnovale Francuska i Njemačka, jedinstveno iskustvo i izvanredna pustolovina kojom su na području kulture i informacija zakoračile izvan nacionalnih granica. Zatim „Qwant“, evropski internetski pretraživač koji se razvija u Francuskoj uz njemački kapital, a cilj joj je postati alternativa GAFA kompanijama. Tu je i „Gobelins“, vodeća škola animacije na svijetu, te mnoge druge koje ćemo tek otkriti.

I ove godine, glavni je sponzor i pouzdan partner festivala „Adris grupa“, koja od samih početaka podržava Weekend Media Festival i nezamjenjiv je član najvećeg regionalnog komunikacijskog festivala.