Written by

Šta je u stvari notch i čemu služi?

m:ovo m:ono| Views: 953

Ako pratite novitete iz svijeta mobilne tehnologije onda ste sigurno čuli za noch, taj dizajnerski detalj koga ima veliki broj novih telefona i vjerovatno imate mišljenje o tome. Sve j, naravno krenulo od iPhone-a.

Notch se nalazi sa prednje strane telefona, na samom vrhu ekrana kod novijih telefona. Može biti različitih veličina i oblika, a glavna funkcija mu je da se poveća površina ekrana, a da se ne izostavi prednja kamera koja je korisnicima veoma važna.

Komponente notch-a variraju od proizvođača do proizvođača i od modela do modela pametnog telefona. Neke kompanije kao što je Essential su pokušale da smanje veličinu notch-a na minimum  tako što su u taj dio stavili samo prednju kameru, dok su senzori i slušalica ostali sakriveni unutar ekrana u zakrivljenom dijelu između okvira i ekrana. Neke druge kompnije poput Huawei-a, OnePlus-a i LG-a su malo raširile notch i pored kamere dodali senzore jer ili nije bilo mjesta ispod ekrana ili su htjeli smanjiti troškove proizvodnje.

Da li je moguće sakriti notch?

Odgovor na ovo pitanje varira od proizvođača do proizvođača, Huawei i OnePlus dozvoljavaju korisnicima da onemoguće taj dio ekrana što znači da će telefon uvijek biti u potpunosti crn, bez detalj i ako je to ono što volite to bi trebalo da uradite. Ovo naravno bolje funkcioniše na OLED telefonima.

Kad je u pitanju, na primjer LG G7 ThinQ ova opcija nije moguća jer je notch moguće isključiti samo putem LG sistemske aplikacije

Da li je notch nužno zlo?

Mnog kompanije na ovo pitanje odgovaraju potvrdno jer oni smatraju da je to jedini način da se poveća površina ekrana. Mnogi takođe smatraju da je riječ o tranzicijskom periodu dok se ne osmilsi nešto što će zamijeniti notch, ali ne na uštrb veličine ekrana.