Written by

Šta nam tačno donosi Android Lolipop?

moj android| Views: 171

Android Lolipop

Iako je prošlo dosta vremena od kada se Android 5.0 Lollipop pojavio na tržištu, on još uvijek nije dostupan na svim uređajima. Ukoliko još uvijek nemate Lolipop na svom smartfonu dobra vijest je da ćete ga vjerovatno uskoro dobiti, budući da proizvođači ubrzano uvode ovaj operativni sistem. Lolipop se u svakom slučaju isplati čekati budući da uključuje veliki broj novih funkcija, poboljšane vizuelne elemente kao i mnoga druga poboljšanja koja ovaj operativni sistem generalno čine bržim i – pametnijim.

Prije nego što se uopšte pojavio na tržištu Lolipop je izazvao velike polemike. Mnogi blogeri i kritičari postavljali su isto pitanje – da li će Lolipop uopšte predstavljati poboljšanje u odnosu na prethodni Android 4.4 operativni sistem? Čim se pojavio na tržištu, Lollipop je pokazao da je i te kako nadmašio svog prethodnika.

Ovaj operativni sistem jedan je od najboljih izdanja Androida za Google. On je brži, ljepši, a što je najvažnije – štedi bateriju kao nijedan drugi operativni sistem. Novi interfejs je jednostavan i pregledan, a cijela platforma dizajnirana je tako da bude maksimalno korisna. Google je na ovaj način predstavio svoje prepoznatljive elemente u sasvim novom svjetlu. Odlična strana Androida 5.0 je i činjenica da se on na jednostavan način nadograđuje na postojeći sistem i na taj način omogućava korisnicima da brže preuzimaju nove nadogradnje.

Novi izgled interfejsa

Prva stvar koju ćete primijetiti kod novog Android 5.0 operativnog sistema je da se prilično razlikuje od prethodne 4.4 verzije. Google je uveo novi dizajn interfejsa koji se zove ‘Material’. Boje su mnogo življe nego u slučaju prethodnika, a novi dizajn na puno bolji način koristi različite slojeve redizajniranog interfejsa.

U sklopu novog ‘Material’ interfejsa Google je uveo i dva nova widgeta. Prvi je RecyclerView koji se može koristiti za skrolanje kroz kontakte i koji pri tome čuva bateriju. Drugi je CardView widget inspirisan Google Now opcijom koji osigurava da svi widgeti dobro i brzo funkcionišu.

Android Lolipop2

Redizajnirane tipke za navigaciju

I tipke za navigaciju dobile su svoj redizajn. Njihove funkcije se nisu mnogo izmijenile, tako da one i dalje služe za skrolanje unaprijed i unazad, povratak na glavnu stranicu i pristup zadnjim korištenim aplikacijama. Novi izgled je, međutim, potpuno drugačiji i očigledno je inspirisan kontrolama sa PlayStation-a.

Nove oznake u vidu trougla, kvadrata i kruga čine proces navigacije interfejsom jednostavnijim nego ikada, tako da se čini da je i ovaj put Google postigao pun pogodak sa redizajnom. I Google Hangouts ima novu opciju za pozivanje, što znači da možete obavljati telefonske pozive putem Google Messaging sistema jeftinije nego ikada, iako on ipak neće zamijeniti glavni sistem telefoniranja.

Notifikacije

Android Lolipop 3

Centar za notifikacije kao i opcija zaključavanja ekrana takođe su dobili potpuni redizajn, tako da je sada jednostavnije nego ikada doći do željenog sadržaja. Pogotovo je Lockscreen opcija dobila impresivnu nadogradnju, koja je višestruko funkcionalnija nego što je to slučaj sa prethodnom Android verzijom.

Dva pritiska prstom zaredom direktno otvaraju željenu aplikaciju, bilo da se radi o lokalnoj Wi-Fi mreži, igrici ili porukama, a jedno prevlačenje prstom preko ekrana skloniće cijelu Lockscreen opciju jednostavnim potezom.