Written by

Šta odabrati – desktop ili laptop računar?

kako? lako!| Views: 1144

desktop ili laptop

Kada dođe momenat da se kupi kompjuter istovremeno veoma često dolazi do dileme da li kupiti prenosni ili stoni računar, odnosno, laptop ili desktop. Kako biste donijeli odluku potrebno je da, prije svega, sagledate prednosti i mane obje vrste oivh uređaja.

Desktop verzije, od nastanka do danas, uglavnom su zadržale svoju osnovnu formu, te je njihovo kućište odvojeno od monitora. Kako je kućište tipično četvrtasto, trebalo bi ga odmah postaviti na neko zgodno mjesto, jer su kućišta prilično glomazna da bi se često premijštala. Prednost u odnosu na laptop računare je da čim se pojavi nova tehnologija, velike su šanse da će novi modeli desktop računara imati ugrađenu novu tehnologiju u sebi.

desktop racunar

Još jedna bitna odlika desktop računara je i to da za manje novca možete kupiti računar sa boljim performansama od laptopa u toj klasi. Ne treba zaboraviti da svaka komponenta računara može da se nadograđuje i mijenja, te vizuelno usavršava. Nakon kupovine desktop računara, potrebno je izvršiti instalaciju operativnog sistema, kao i pratećih programa, a važna je i instalacija antivirusnih programa koji će računar zaštititi od malicioznih programa.

Kada dođe do nekog kvara ili neispravnosti u funkcionisanju računara, neophodno je kontaktirati servis, kako bi stručne osobe uspostavile pravu dijagnozu i otklonile postojeći kvar na desktop računaru.

Desktop računar je dobro rješenje ukoliko volite da video igrice koje traže odlične performanse računara. Ukoliko nemate potrebu da računar stalno nosite sa sobom, a želite da vremenom poboljšate performanse i nadogradite ga, desktop računar je pravi izbor.

laptop

Za razliku od njega, a ponajviše zbog jednostavne prenosivosti, laptop računari su veoma pogodni za upotrebu. Gdje god se zaputite, možete ga nositi sa sobom, pa iako se razlikuje po hardveru u odnosu na dekstop računare, softver im je identičan. Takođe, laptop računari su veoma pogodni ukoliko živite u manjem prostoru ili prosto ne volite da vam se kablovi razvlače po stanu.

Ako dođe do problema u radu laptop računara, tj. ako, recimo, otkaže matična ploča ili je potrebno očistiti aktivne i pasivne delove kulera, popraviti ekran, zamijeniti tastaturu ploču, neophodno je da kontaktirate servis laptop računara, kako biste u najkraćem roku otklonili kvar.

Ukoliko želite da računar uvijek bude sa vama, ukoliko vaš posao zahtijeva njegovu stalnu upotrebu, a nisu vam toliko važne performanse računara, onda je laptop pravo rješenje.