Written by

Šta sve Apple priprema u dizajnu novih iPhone-a

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 622

Iako su iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR mladi na tržištu pametnih telefona, već su se počele pojavljivati informacije o sljedećoj generaciji iPhone telefona. Iako još nisu potvrđene, čini se da će Apple-ovi vodeći modeli za 2019. godinu podrazumijevati brojne nadogradnje – od novog dizajna do znatno boljih specifikacija.

DIZAJN

Prema dosadašnjim pisanjima, Apple se možda priprema za promjenu u dizajnu. Iako nema potvrđenih informacija, postoje glasnine da je Apple usvojio USB-C port, a kao potvrda toga se uzima primjena u iPadu Pro 2018. USB-C omogućuje gotovo istu funkcionalnost kao i Lightning port. Međutim, EU je 2018. godine ponovo počela tražiti univerzalni standard za punjenje telefona, što je možda natjeralo Apple na ovakav korak.

Što se tiče ostalih dizajnerskih detalja, procurila je informacija o izgledu. Najveća razlika je u zadnjoj strani i horizontalnoj kameri s tri objektiva. Još jedan patent kompanije Apple odnosi se na proizvodnju keramičkih tijela telefona u različitim bojama, što bi moglo promijeniti način na koji izgledaju budući iPhone uređaji.

FOTOAPARAT

U maju prošle godine je objavljeno da je glavni model iPhone-a za 2019. godinu kreiran s tri fotoaparata. Tajvanski Economic News Daily tvrdio je da se svaka od tri kamere može pohvaliti s 12 megapiksela što bi moglo značiti dodatne performanse fotoaparata, kao što su jasniji detalji ili veći zoom. Nedavni članak Wall Street Journal-a potvrdio je to, ali uz napomenu da će samo najveći iPhone dobiti tri objektiva, dok će dva druga modela imati dva objektiva. Vjeruje se da će Apple u svoj fotoaparat s tri objektiva ugraditi dva stereo-vizualna objektiva i telefoto objektiv.

Jasno je da Apple nastavlja raditi na svom ARKit-u, uvodeći ARKit 2.0 kao dio iOS 12. Nova verzija donosi poboljšano praćenje lica, podršku za otkrivanje 3D objekata i realistično prikazivanje. Korisnici takođe mogu igrati AR igre protiv drugih korisnika u istom virtualnom okruženju. S fotoaparatom s tri objektiva biće zanimljivo vidjeti koje će mogućnosti Apple objaviti za buduće verzije ARKita.

NO MORE 3D TOUCH

Analitičari procjenjuju da će Apple napustiti 3D Touch već u ovoj godini. Kada je Apple u septembru prošle godine najavio liniju iPhone-a za 2018. godinu, iPhone XR bio je prvi telefon u nekoliko godina koji je isporučen bez 3D Touch-a.