Written by

Šta sve donosi Android Oreo

moj android| Views: 192

oreo

Nedavno predstavljeni operativni sistem Android Oreo donio je mnogo promjena, a među najznačajnijima je očigledno povećanje brzine i pri podizanju operativnog sistema i u radu sa aplikacijama.

Osim toga novi operativni sistem trebalo bi da je sigurniji, odnosno da je olakšan i osiguran način instaliranja aplikacija koje se ne nude u Play Storeu ili online trgovini aplikacija. Još jedna prednost Orea je poboljšanje u radu baterije, odnosno bolje upravljanje kao što je zatvaranje pozadinskih aplikacija što omogućuje bateriji da duže izdrži.

U odnosu na ranije verzije izmjenjen je izgled obaviještenja, dodana je mogućnost pregleda videozapisa opcijom “slika u slici”. Ova opcije donosi mogućnost da korisnici sa ovim operativnim sistemom mogu istovremeno gledati video na YouTube-u i čitati tekst u Wordu ili se dopisivati preko neke od aplikacija namjenjenih za to. Android Instant Apps, korisnicima novog operativnog sistema omogućuje da pristupaju aplikacijama direktno klikom na URL adresu, a da ih prethodno ne instaliraju. Ova mogućnost smatra se naročito korisnom da ukoliko vam manjka memorije, a aplikacija vam treba samo jednom ili želite vidjeti kako funkcioniše prije nego što je instalirate. Kao zabavni novitet izdvaja se 60 novih “emoticona”, a developerima je omogućeno da stvaraju i oblikuju dodatne. Android Oreo donosi i jednostavnije štampanje sadržaja sa pametnih telefona na bežičnim printerima.

Odmah nakon predstavljanja ovog operativnog sistema najavljeno je da će Android Oreo operativni sistem prvi dobiti Google Pixel i Google Android One uređaji, kao i Nexus 6P (Huawei) i Nexus 5X (LG), zajedno sa Google Pixel C i Google Player uređajima. Drugi proizvođači pustiće Android Oreo na svoje uređaje do kraja godine. Oreo će dobiti Essential, General Mobile, HMD Global (Nokia), Huawei, HTC, Kyocera, LG, Motorola, Samsung, Sharp i Sony.