Šta sve mogu pametni telefoni – skeniraju molekule i tjeraju komarce

pametni

Pametni telefoni postali su neizostavni dio naše svakodnevice, te su zamijenili veliki broj uređaja koje smo nekad koristili. Ubrzano razvijanje tehnologije uslovilo je da se broj operacija pametnih telefona neprestano povećava. Opcije su koliko praktične, toliko i zanimljive.

Od pametnog uređaja koji ima molekularni skener, do onog koji ima funkciju tjeranja komaraca, u svijetu pametnih telefona sve je postalo moguće. Opcija koju posjeduje novi LG model K7i nosi naziv “Mosquito Away”, a koristi izbočinu sa zadnje strane telefona da bi emitovao ultrazvučni signal koji bi tokom ljetnjih dana trebao da odbija komarce.

Proizveden je i telefon sa ugrađenom kamerom za termalno snimanje – Cat S60. Da telefon može da izdrži i najekstermnije uslove dokazuje 810G certifikat američke vojske, zbog čega je idealan za one koji mnogo vremena provode u ekstremnim vremenskim uslovima.

Pored navedenih Android uređaja, veliki je broj pametnih telefona koji takođe rade na operativnom sistemu Android, ali i na iOS operativnom sistemu, a koji imaju zajedničke zanimljive i praktične operacije koje korisnicima uveliko mogu olakšati život. Tako uz pomoć opcija koje posjeduju pametni telefoni možete mjeriti udaljenost između objekata ili stvari, dok npr. preuređujete kuću ili kancelariju. Aplikacijama i opcijama koje su urađene i za Androide i iPhone, svojim smartfonom možete upravljati bez dodirivanja, odnosno određenim gestikulacijama.

Telefone možete koristiti i da bi bili sigurni – i vi i vaša porodica. Ako se ne osjećate prijatno kad se vaša tinejdžerka ili školarac vraćaju sami noću kući, Androidi i iPhonei će poslati poziv u pomoć kontaktima za hitne slučajeve. Telefoni će snimiti i video i audio zapis, pratiti lokaciju GPS-om i postaviti odbrojavanje, po čijem će isteku automatski biti poslat poziv u pomoć.

Pomoću pametnih telefona možete i provjeriti u kakvom su stanju baterije vašeg daljinskog upravljača, slati SMS poruke s računara, donositi bolje životne odluke, voziti sigurnije, ali i slobodno vrijeme učiniti zanimljivijim.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se