Written by

Šta sve treba da znate o ekranima pametnih telefona?

mobilni svijet, u žiži| Views: 157

Ekrani mobilnih telefona su u posljednjih nekoliko godina zaista evoluirali, sve kompanije baš njima posvećuju veliku pažnju, jer je korisnicima upravo ekran među najbitnijim stavkama. Kad su u pitanju ekrani spominju se razni izrazi, a mi ćemo vam pojasniti šta oni tačno znače.

Rezolucija

Ono od čega zavisi oštrina slike na ekranu je svakako rezolucija koja zavisi od veličine ekrana i brojem piksela, odnosno njihovoj gustini, tačnije koliko ih tačno ima po jednom inču, a to možete lako izračunati ako znate tačnu veličinu vašeg uređaja. Naravno, što više piksela, to je slika bolja.

HD

Ovo je skraćenica za High definition i osznačava mjeru piksela 1280×720. Bez obzira na to koliko je ekrn veliki, ako stoji da je HD, znači da mu je rezolucija ovolika. U slučaju HD ekrana, znači da oni manji imaju nešto kvalitetniju sliku od onih većih, tako da HD ne znači ništa posebno

Full HD

Ovo je trenutno standard među ekranima i broj piksela kod ekrana sa ovom oznakom je 1920 x 1080, ali kao i kod HD ekrana gustina piksela zavisi od veličine ekrana. Pikseli se razvuku kad je ekran preveliki i slika gubi kvalitet. Full HD ekrani su u svakom slučaju kvalitetniji čak i kad su veći.

QHD, Quad HD ili 2K

Ovo oznake označavaju rezoluciju koja je četiri puta veća od standardne HD rezolucij. To znači da četiri HD ekrana imaju isti broj piksela kao jedan QHD ekran i ne treba biti neki veliki stručnjak pa da shvatite kako je riječ o mnogo boljoj rezoluciji, oštrijoj fotografiji, jarkim i živim bojama. 

4K ili Ultra HD

Dakle, već možete pretpostaviti u kom se pravcu ovo kreće. Naime 4K je dva puta kvalitetnija od 2K rezolucije i telefoni čiji kerani imaju ovu rezoluciju se smatraju najkvalitetnijima.  Ipak, iako se lesto vezuju i izjednačavaju 4K rezolucija i Ultra HD nisu iste. 4K ima 4096, a Ultra HD 3860 piksela. Obe rezolucije su veoma kvalitetne, ali 4K je za nijansu bolja.