prodaja telefona

Written by

Šta sve trebate učiniti prije nego što prodate telefon

kako? lako!| Views: 216

prodaja telefona

Odlučili ste da kupite novi telefon, a stari vam više nije potreban, te ste odlučili da ga prodate, kako biste tu sumu dodali za pazarenje vašeg novog uređaja. Evo nekoliko savjeta šta biste trebali da uradite prije nego se odlučite na taj korak.

SIM kartica

Prva stvar koju ćete uraditi, jeste da izvadite SIM karticu. Čak iako ćete dobiti novu SIM karticu uz vaš novi telefon, staru izvadite, jer se na njoj sigurno nalaze neke informacije koje su samo vama bitne. Ukoliko vam je potrebna alatka za vađenje SIM kartice, a nemate je, potražite uputstvo na koje sve načine možete izvaditi SIM karticu.

SD kartica

Ukoliko vaš telefon ima SD karticu, obavezno je uklonite, jer se ona nikada se ne prodaje zajedno sa telefonom. Kao i SIM, i SD kartica može sadržavati povjerljive informacije, te nemojte zaboraviti da je izvadite prije prodaje.

sd kartica

Brisanje podataka

Jednom od najbitnijih koraka je brisanje svih podataka i podešavanja telefona, tj. resetovanje uređaja na fabrička podešavanja. Kako biste telefon vratili na fabrička podešavanja, pronađite u meniju i podešavanjima opciju koja upravo tome služi.

Opcija se obično nalazi pod Settings – Backup/Restore i najčešće se naziva “Factory Reset”. Ona će, između ostalog, obrisati sljedeće stavke:

  • Podešavanja Google naloga
  • Podešavanja telefona i svih aplikacija
  • Muzika i fotografije
  • Sve dodatne aplikacije koje ste instalirali nakon kupovine telefona
  • Sva podešavanja telefona koja ste ručno mijenjali

Fizičko čišćenje

Prvi utisak kupac stiče kada vidi telefon koji prodajete, u čemu glavnu ulogu igra fizičko stanje telefona, odnosno, u kakvom je stanju ekran, koliko je prašnjav kada ga otvorite i slično. Odvojite malo više vremena i detaljno očistite telefon od svih nečistoća, a posebno obratite pažnju na dio gdje je smještena baterija, jer se prljavština najviše skuplja na tom mjestu.

fizicko ciscenje telefona

Originalno pakovanje

Telefon spakujte u originalno pakovanje prije prodaje, kao i sve dodatke koje ste dobili uz njega (slušalice, punjač, uputstva). Ukoliko ste kupovali neke dodatke, kao što su recimo maske, naljepnice i futrole i njih možete staviti uz telefon, jer oni mogu podići cijenu vašem starom telefonu, a vama vrlo vjerovatno više neće biti od koristi, jer se skoro svi dodaci prave samo za određen model telefona.