Written by

Šta sve znamo o Android Q

mobilni svijet, u žiži| Views: 273

Iako je trebalo da bude najavljen tek u maju na Google I/O konferenciji, prve opcije novog Android operativnog sistema – Android Q već su dostupne.

Kada je riječ o najznačajnijim izmjenama, definitivno ćete prvo primijetiti taman mod (dark mode) koji će se pojaviti u svim sistemskim menijima, ali će i brojne aplikacije zato biti primorane da odu u „tamnu stranu“. Stručnjaci to ocjenjuju korisnim zbog manjeg zamora očiju, kao i zbog uštede baterije na velikom broju Super AMOLED uređaja.

U novom operativnom sistemu biće povećana i bezbjednost, pa će Andoid Q svojim uređajima dodati Allow only while the app is in use opciju, što u prevodu znači će pristup mikrofonu, kameri i zvučniku biti moguć jedino kada je aplikacija u upotrebi – ne i kada radi u pozadini.

Android Q će, prema najavama, iskoristiti i Samsung DeX i Huawei projektor ekrana i tako omogućiti svim hardverski sposobnim telefonima da projektuju aplikacije putem kabla na podržane monitore. Takav „Desktop mod“ definitivno bi bio najznačajnije osvježenje Android operativnog sistema jer bi poslovnim korisnicima omogućio da telefon poptuno koriste u poslovne svrhe.

Portal XDA otkriva da su izvjesna i poboljšanja ugrađenog snimanja ekrana. Takođe, XDA navodi da je pronašao kod vezan uz prepoznavanje lica. Neki Androidi već sada mogu koristiti funkciju prepoznavanja lica, ali uvođenje iste u osnovni Android zahtjeva određenu količinu rada i vremena. Ako Google odluči podržavati prepoznavanje lica na nivou operativnog sistema, svaki telefon koji ima optičke senzore moći će koristiti pomenuti sistem.

Informacija koja je sada gotovo sigurna jeste da će Android Q na prve telefone stići tek na jesen ove godine. Za većinu telefona to će ipak biti sam kraj 2019. godine ili početak naredne.