Written by

Šta uraditi ako vam ukradu profil na Instagramu?

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 105

Imate profil na Instagram-u i zapitali ste se da li je moguće da vratite svoj profil ako vam ga ukradu?

Da, uprkos hakerskim napadima, Instagram je uveo posebnu bezbjednosnu mjeru kojom je moguće vratiti ukradeni profi. Takođe, pridružena joj je još jedna jako korisna stavka.

Raniji izvještaji s ove društvene mreže pokazuju da se veliki broj korisnika s verifikovanim profilom, prije ili kasnije, nađe na meti hakera. Stoga je Instagram počeo da testira novu mjeru koja bi bila efikasnija u odnosu na raniju – ako znamo da bi hakeri obično nakon oduzimanja profila često mijenjali e-mail i telefonski broj te na taj način izvornom vlasniku onemogućili pristup profilu.

Nova stavka zaobilazi ovu metodu povratka tako što omogućava prvobitnom vlasniku da se pri oporavku profila pozove na telefonski broj i adresu koju je unio kada se prvi put prijavio na ovu društvenu mrežu. To znači da imate mogućnost da vam Instagram pošalje šestocifreni kod na izvorni e-mail ili telefonski broj.

Nakon što unesete kod, Instagram će eliminisati sve dodatne uređaje koji imaju veze sa profilom, a kao validan ostaje samo vaš.

Korisna stavka koja je takođe uvedena, a koja je do nedavno bila dostupna samo za Android, tiče se privremenog zaključavanja novog imena s popularnim handle-om – izvorni korisnik će moći tokom dvije sedmice da ga promijeni, prije no što izmjene postanu trajne.