Written by

Šta uraditi kada telefon neće da se puni

moj android| Views: 79

shutterstock_1082573753

Jedan od najčešćih problema sa kojim se suočavaju korisnici pametnih telefona jesu problemi sa punjenjem, baterijom ili punjačem.  Mi imamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da otkrijete šta tačno ne štima sa vašim punjačem i zašto se telefon ne puni.

Skinite aplikaciju Ampere

Ova aplikacija je zaista sjajan alat koji će vam pomoći da otkrijete da li se vaš telefon puni i da li se puni kvalitetno. Ona će vam tačno otkriti koliko energije otiče za vrijeme samog punjenja.

Probajte različite izvore električne energije

Postoji velika vjerovatnoća da problem uopšte nije ni u vašem telefonu, ni u punjaču, već u utičnici. Prije nego što potražite pomoć majstora isprobajte punjač na nekoliko različitih utičnica jer možda se upravo tu krije rješenje. Isto tako, ako punite telefon na drugi uređaj putem USB utičnice isprobajte drugu utičnicu.

Provjerite kabl

Postoje dvije komponente koje morate provjeriti prije nego što krenete u potragu za novim punjačem, a to su adapter koji ide u struju i kabl. Najbolje bi bilo da iprobate stari kabl, na novi adabter i obrnuto da budete sigurni kako se problem ne krije u ovim komponentama.

Isključite telefon

Ako za vrijeme punjenja igrate neku zahtjevnu igricu možda će vam izgledati da se telefon uopšte ne puni, a on se u stvari puni mnogo sporije nego što se prazni. Pokušajte ugasiti telefon i ostaviti ga na punjaču. Ako nastavi da se puni normalno, znači da nemate problem.

Zamijenite bateriju

Ovo ćete naravno moći uraditi samo ako vam telefon dozvoljava, ali nažalost većina telefona danas nema bateriju koja se može izvaditi. Ako vaš telefon ima onda probajte zamijeniti bateriju.

Apdejtuje operativni sistem

Vjerovali ili ne jedan od razloga zbog kojih se telefon ne puni može biti i zastarjela verzija operativnog sistema pa bi bilo dobro da skinete najnovije ažuriranje dostupno na vašem telefonu. Ako ni to ne upali, onda je vrijeme da telefon nosite kod majstora.