Written by

Šta zaista znate o ispravnom punjenju vašeg telefona?

m:ovo m:ono| Views: 4027

punjenje baterije

Vjerujete li zaista u sve one savjete i upozorenja vezane za punjenje baterije vašeg telefona? “Nemoj koristiti telefon za vrijeme punjenja”, “ostavite telefon da se u potpunosti isprazni prije nego ga priključite na punjač”, “ne ostavljajte telefon u punjaču preko noći” samo su neki od njih.

Šta je mit, a šta je istina?

Kad je u pitanju punjenje mobilnih uređaja postoji mnoštvo malih pravila koja poštujemo ne znajući da li uopšte “piju vode”. Iako je mnoštvo tih savjeta ispravno, postoji nekolicina koje bi u potpunosti trebalo ignorisati. Baterije koje se stavljaju u telefone su posljednjih godina zaista evoluirale, postale su pametnije (kao i sami telefoni) i jednostavnije za upotrebu. Većina litijum – jonskih baterija koje u svojim proizvodima koriste giganti poput Samsunga i Apple-a bi ako ih pravilno koristite trebalo da traju između 3 i 5 godina.

Evo koji su to najčešći mitovi vezani za punjenje mobilnih telefona.

Punjenje baterije, punjačem drugog proivođača uništava bateriju.

Ono na šta treba da obratite pažnju kad su u pitanju punjači nisu određeni brendovi nego jeftine kopije istih koje mogu da naštete vašem telefonu. Iako bi bilo poželjno da koristite originalni punjač za vaš telefon, nećete pogriještiti ako budete koristili i neki kvalitetni drugog proizvođača.

Telefon se ne smije koristiti za vrijeme punjenja.

Većina ljudi vjeruje da će telefon ukoliko ga koriste dok je prikopčan na punjač eksplodirati ili da će ih u najmanju ruku udariti struja, što se i desilo jednom kineskom kontroloru letenja, ali samo zato jer nije koristio originalni punjač za svoj iPhone. Ako koristite punjač provjerenog proizvođača i kvaliteta nemate razloga za brigu.

Punjenje telefona preko noći, ubija bateriju.

Vaš telefon je puno pametniji nego što vi mislite i on sa punjenjem prestaje kad se baterija u potpunosti napuni.To naravno ne znači da treba puniti telefon svake noći. Neka istraživanja su pokazala da će baterija duže trajati ukoliko uvijek bude napunjena između 40 i 80 odsto.

Ne morate nikada gasiti telefon.

Iako je vaš telefon mašina to ne znači da mu povremeno nije potreban odmor. Da biste produžili životni vijek vaše baterije potrebno je s vremena na vrijeme ugasiti telefon, posebno noću. Ukoliko to niste u stanju, u tom slučaju stručnjaci preporučuju gašenje telefona na nekoliko sati jednom sedmično. Kad su u pitanju telefoni koji rede na Android operativni sistem dovoljno je da ih povremeno restartujete da očuvate bateriju.

Nemojte puniti telefon prije nego se u potpunosti ne isprazni.

Istina je da je bolje bateriju puniti po malo svakog dana nego s vremena na vrijeme, ali do kraja. Ovo se posebno odnosi na litijum-jonske baterije koje koriste Samsung i Apple koje mnogo bolje rade ukoliko su konstantno pune. Ako ih često pustite da se isprazne do kraja s vremenom će postati nestabilne.

Toplota uništava bateriju

Ovo je jedna od onih informacija vezanih za baterije telefona koje su u potpunosti tačne. Toplina i tehnologija se nikako ne slažu, a ništa drugačije nije ni kad su u pitanju baterije pametnih telefona.

S druge strane i previše hladno vrijeme može imati loš uticaj na bateriju i ona će se u hladnijim vremenskim uslovima brže isprazniti. Iz kompanije Samsung ipak daju garancije da će njihovi proizvodi bez problema raditi na najvišoj temperaturi do 50 stepeni po Celzijusu kao i u ekstremno hladnim uslovima.