Written by

Stari vs novi gmail inbox – ko odnosi pobjedu?

m:ovo m:ono| Views: 48

gmail account

Na internetu postoji veliki izbor različitih platformi koje možete koristiti za svoju elektronsku poštu, a jedna od najpopularnijih svakako je Gmail. Na početku je ovaj e-mail servis postojao samo u beta verziji kojoj se moglo pristupiti putem posebne pozivnice, ali u 2007.godini Gmail postaje dostupan svima i ubrzo raste njegova globalna popularnost. Najnovija verzija ove platforme Gmail 5.0 korisnicima Androida osim redizajniranog izgleda inboxa donosi i dosta efikasniji interfejs u odnosu na prethodnu verziju.

Dizajn

Prva i najočitija promjena koju ćete primijetiti kada uđete u svoj gmail account jeste crvena traka koja se nalazi na samom vrhu. Kao i u staroj verziji još uvijek imate padajući meni koji se nalazi sa lijeve strane i tu možete pronaći pregled najvažnijih gmail kategorija kao što su “Primary”, “Social”, “Promotions” i “Updates”.

Nova verzija Gmail-a mnogo je elegantnije dizajnirana od prethodnih verzija, što se može primijetiti na prvi pogled. Redizajnirane su i ikonice koje predstavljaju vaše gmail konakte, tako da one više nisu četvrtaste već okrugle. U novom Gmail-u prostor je maksimalno iskorišten, a uvedene su i neke dodatne funkcije koje maksimalno olakšavaju rukovanje elektronskom poštom. Svaka od kategorija u padajućem meni-ju tako sadržava novu ikonicu koja omogućava jednostavnu i brzu pretragu starih poruka.

gmail inbox

Nove mogućnosti

Najveća novina koju donosi novi Gmail je mogućnost dodavanja e-mail naloga sa drugih platformi. Na ovaj način ćete moći povezivati IMAP i POP naloge kao što je Yahoo mail ili Outlook adrese direktno sa svojim Gmail nalogom na desktopu ili Androidu. Iako je opcija povezivanja naloga postojala i u prošlosti, sada je sistem mnogo funkcionalnije uvezan.

Ova funkcija je veoma važan korak za Gmail budući da će vam pružiti mogućnost da sve svoje e-mail naloge imate na jednom mjestu, što ne omogućava nijedna druga platforma koja se trenutno može pronaći na internetu.

Novine u inbox-u

Neke od promjena nisu toliko očite na početku, međutim nakon što počnete korisiti novu verziju svakog dana vrlo brzo ćete shvatiti koliko je funkcionalnija i bolja u odnosu na staru.

Novo ‘compose’ dugme sada se nalazi u donjem desnom uglu ekrana tako da u roku od jedne sekunde možete početi pisati svoju novu e-mail poruku. Postoji i novo dugme za odgovoranje koje se nalazi na dnu svake e-mail poruke, tako da po završetku čitanja svake poruke imate mogućnost za brzo odgovaranje.

Još jedna odlična promjena u novom Gmail nalogu je što su funkcije koje se najviše koriste pomjerene iz opcije ‘skrivene aplikacije’ tako da se sada nalaze na mnogo vidljivijem i pristupačnijem mjestu u okviru Gmail korisničkog interfejsa. Na ovaj način korištenje mnogih opcija postaje funkcionalnije nego ikada.