Written by

Starlink – globalna internet mreža do 2027. godine

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 429

Kako vam zvuči internet konekcija bilo gdje i bilo kada? Zahvaljujući kompaniji Space X koja je lansirala 60 satelita u orbitu, ova nerealna zamisao uskoro bi mogla postati stvarnost. 

Naime, sateliti ove američke kompanije, prema najavama, trebalo bi da budu korišćeni za obezbeđivanje internet veze na svakoj poziciji na planeti. StarLink, kako se zove ta buduća internet usluga, postaće operativna tek pošto se u orbitu aktivira još stotinu satelita.

Space X je privatna kompanija čiji su vlasnici Tesla i milijarder Elon Musk. On je izjavio da lansiranje smatra ključnim korakom na putu ka uspostavljanju samoodrživog grada na Marsu i baze na Mjesecu.

Zamišljeno je da grupa lansiranih satelita šalje signal na bilo koju tačku na planeti i tako omogući internet vezu na mjestima gdje je on trenutno nedostupan.

Međutim, SpaceX nije jedina kompanija koja lansira satelite u ovu svrhu. Ali, kako je navedeno, Muskovi sateliti kretaće se orbitom na visini od 500 do 1.200 kilometara, što bi trebalo da omogući bolju vezu koja će biti u rangu sa kablovskim i optičkim internetom na zemlji.