iOS 13.5 Apple_mtel blog

Written by

Stigao je iOS 13.5 – otključajte iPhone sa maskom

mobilni svijet, u žiži| Views: 152

Apple je objavio novo ažuriranje za svoj operativni sistem, pa tako verzija iOS 13.5 i iPadOS 13.5 donose značajne mogućnosti u „postkoronarnom“ vremenu.

Naime, jedna od najznačajnih opcija koju korisnici dobijaju ovim ažuriranjem jeste otključavanje uređaja putem FaceID–ja sa maskom na licu. Kako je objašnjeno u Apple-u, novi sistem automatski prikazuje meni za unos šifre kada uređaj prepozna da nosite masku na lice. Tako je proces otključavanja uređaja znatno ubrzan u vremenu kada je nošenje maske obaveza.

Druga značajna mogućnost koja dolazi s ovim ažuriranjem jeste praćenje izloženosti i kontakta s kovid-19 pozitivnim osobama. Ova opcija je razvijena u partnerstvu sa Google-om, i nije zasebna aplikacija nego API koji će omogućiti izradu aplikacije.

Među novostima je i promjena u radu aplikacije FaceTime, tačnije prilikom grupnih video-razgovora putem ove aplikacije. Do sada je kockica osobe koja govori u grupnom razgovoru bila automatski povećavana, a sa ovim ažuriranjem korisnici mogu onemogućiti tu opciju.

13.5 je dostupan za preuzimanje na svim kompatibilnim modelima iPhone-a, iPad-a i iPod touch uređaja.

Foto: nikkimeel / Shutterstock.com