Written by

Stiže i 3D selfie

m:ovo m:ono| Views: 209

 

3d-selfi

Aplikacija, koju su razvili stručnjaci sa univerziteta Kingston i Nottingham, a zahvaljujući kojoj na osnovu jedne fotografije možete dobiti 3D model svog lica, nazvan 3D selfie dostupna je na internetu.

3D selfi nastaje pomoću vještačke inteligencije koja prepoznaje razne karakteristike u ravnoj slici te ih zatim rekonfiguriše u 3D model. Ukoliko želite da provjerite kako izgleda vaš 3D selfie možete to učiniti na sljedećem linku.

Radi se o pojednostavljenom procesu stvaranja 3D modela lica, a naučnici su koristili bazu podataka sa preko 80.000 fotografija zajedno s odgovarajućim 3D modelima kako bi “trenirali” računar da prepozna ključne karakteristike i počne da stvara 3D modele na osnovu fotografije.

Ova tehnologija u budućnosti bi mogla da bude primjenjena za povećanje bezbjednosti, ali i zabavu. Naime, zahvaljujući ovog tehnologiji biće moguće otkrivanje osobe u masi drugih ljudi, kao i stvaranje ličnih avatara u video-igrama. Osim toga stručnjaci koji su osmislili ovu aplikaciju očekuju njenu primjenu u animiranim filmovima, za specijalne efekte u filmskoj industriji, kao i u medicini.