Huawei HarmonyOS

Written by

Stiže li prvi Huawei telefon bez Androida?

iza ugla, mobilni svijet| Views: 139

Ovo je tema o kojoj se mnogo govori u posljednje vrijeme, a malo toga zvanično zna. Da će ipak doći do nekih promjena, ova velika kompanija najavila je lansiranjem vlastitog operativnog sistema pod nazivom HarmonyOS.

Sada se sigurno pitate koji bi to uređaj mogao biti prvi bez Android operativnog sistema? Prema nezvaničnim informacijama koje su se nedavno pojavile, jedan od uređaja iz Mate30 serije biće pokretan putem novog operativnog sistema. Spekulište se da bi to mogao biti Mate30 Lite model telefona.

Sve telefone kompanije Huawei trenutno pokreće Android operativni sistem uz vlastiti EMUI interfejs. Testiranje novog operativnog sistema na Huawei Mate30 Lite bila bi svojevrsna proba kako bi kompanija bila spremna za slučaj prestanka podrške Android platforme.

S obzirom da nema preciznih informacija o tome da li će ovaj kineski tehnogigant nastaviti s korištenjem Google-ovog operativnog sistema, razumljivo je zašto kompanija radi na alternativnim rješenjima i eventualnim testiranjima na novim modelima telefona.

Sve informacije treba uzeti sa dozom rezerve s obzirom da kompanija Huawei zvanično nije izašla sa novim infromacijama. Predstavljanje Huawei Mate 30 i Mate 30 Pro modela, prema ranijim glasinama, očekuje se 19. septembra, a već tada bismo mogli saznati da li će HarmonyOS doživjeti svoju premijeru.