multi window android

Written by

Stiže multi window podrška za novi Android?

moj android| Views: 78

multi window android

Premda je Android 5.1 predstavljen relativno nedavno, glasine koje kruže govore o tome šta će nam vjerovatno donijeti naredna verzija Androida.

Naime, programeri koji rade na aplikacijama za Android, naišli se na nešto zanimljivo u kodu, a tiče se reference koja se odnosi na prikazivanje aplikacije u multi-window modu. Ova promjena bi mogla biti javno saopštena u maja, na Google I/O konferenciji.

Inače, multi-window opcija omogućuje prikaz prozora više različitih aplikacija na jednom ekranu. Premda su proizvođači poput Samsunga, LG-ja ili Alcatela već ugradili podršku za multi-windows u svoje korisničke interfejse, ako Google to implementira u narednu verziju Androida, svi uređaji će imati podršku, bez obzira na proizvođača.

multi window android2

Ne postoji mnogo detalja o ovome, u suštini riječ je o samo nekoliko linija koda, koje se odnose na “multi-windows” i skrivene su unutar softvera, a Google se ne oglašava po ovom pitanju.

U svakom slučaju, logično je za očekivati da Android ponudi ovu opciju, imajući na umu da su ekrani smartfona sve veći, a to bi bila i ključna razlika između Androida i iOS-a.