Written by

Stiže treća generacija Maglev superbrzih vozova

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 104

Kinezi će naredne godine predstaviti novu generaciju maglev vozova srednje brzine. Vozove razvija kineska kompanija CRRC Zhuzhou Locomotives Co. Ltd. i to će biti treća generacija ove vrste vozova.

Prototip dostiže brzinu od 200 km/h, što je za 40 km/h brže u odnosu na 2. generaciju, a čak dvostruko brže u odnosu na 1. generaciju. Prva verzija već dvije godine saobraća u Changshi, glavnom gradu kineske provincije Hunan, dok se druga verzija sklapa i testira u ovom gradu.

Nova generacija voza donosi novost, pa će biti autonoman i voziće putnike bez mašinovođe. Kada budu ušli u upotrebu novi vozovi će se koristiti na linijama dugim između 50 i 200 km.

Operativne maglev vozove koji se saobraćaju na redovnim linija, osim Kine imaju još samo Južna Koreja i Japan. U poređenju s tradicionalnim, ovi vozovi su ne samo brži, već i sigrniji i tiši.

Maglev vozovi srednje brzine su dizajnirani da poboljšaju gradski transport, dok se brži vozovi primarno koriste za povezivanje većih gradova. Japanci su nedadno predstavili plan za proizvodnju maglev voza koji će dostizati brzinu od 500 km/h, koji će od 2027. godine povezivati Tokio i Nagoyju i prepoloviti vrijeme putovanja.