pametni bicikl

Written by

Stižu i pametni bickli, koji će potpuno promijeniti doživljaj vožnje

m:ovo m:ono| Views: 75

Zamislite bicikl koji preuzima vožnju kada se vi umorite, upozorava vas kada i gdje trebate skrenuti, a može se preklopiti i složiti u auto. Nemoguće? Varate se.

Na ovogodišnjem Mobile World Congressu poznati proizvođač automobila Ford je predstavio dva prototipa električnog pametnog bicikla – MoDe:Me i MoDe:Pro.

pametni bicikl

Oba bicikla su opremljena motorom od 200 W i baterijom od 9 mAh koji omogućavaju pomoć pri okretanju pedala i dostizanju brzine od 25 km/h. Pored toga, eBicikli pozadi imaju ugrađen ultrasonični senzor koji vozača upozorava na preticanje drugog vozila tako što ručke počnu vibrirati. Ako se auto iza vas prebrzo kreće i postoji opasnost da vas udari, sistem Fordovog pametnog bicikla će vas upozoriti bljeskanjem svjetala na ručkama. Isto tako, svjetla na stražnjoj strani bicikla će opomenuti vozača automobila da smanji brzinu.

Model MoDe:Me je namijenjen za ličnu upotrebu i napravljen je u saradnji sa proizvođačem bicikla Dahon. MoDe:Pro je veći model, izrađen je u Fordu, a namijenjen je za komercijaliste i dostavljače. Nakon vožnje, oba bicikla se mogu sklopiti i spakovati u Fordov automobil gdje se i pune.

pametni bicikli

Ovi pametni bicikli rade u kombinaciji sa prototipom aplikacije MoDe:Link. Zahvaljujući tome, nakon što unesete odredište na koje trebate stići, vaš eBicikl vodi računa o navigaciji i u trenutku kada trebate skrenuti lijevo ili desno, ručke počnu vibrirati. Takođe, dobijate informacije o vremenu, troškovima parkinga, planiranju ruta, lokacijama sa stanicama za punjenje i rasporedu dostave.