baterija smartfon

Written by

Stižu li nam vječne baterije?

moj android| Views: 326

baterija smartfon

Autonomija baterije je jedan od najčešćih prigovora kada je riječ o pametnim telefonima, tabletima i laptopima. Ogromni ekrani, jak hardver, mnoštvo aplikacija kao i stalna potreba za konekcijom na internet čini ove gadžete veoma ranjivim. I dok istraživači usavršavaju sistem bežičnog punjenja, jedan slučjani pronalazak mogao bi napraviti revoluciju u svijetu baterija.

Studenti kalifornijskog Irvine univerziteta su ispitivajući jednu vrstu gela slučajno otkrili način kako da, ne samo višestuko povećaju kapacitet baterija, već i da ono traju gotovo vječno. Tajna dugovječnosti je u premazivanju baterije manganovim dioksidom koji pomaže da se baterija puni u nedogled bez gubljenja kapaciteta koji je prisutan kod standardnih baterija. Litijumske baterije koje se ugrađuju u aktuelne uređaje nisu u stanju da podnesu više od 5 do 7 hiljada punjenja, a baterija premazana specijalnim gelom je napunjena već 200 hiljada puta i još nije počela da gubi snagu.

Studentica Mya Le Thai je sasvim slučajno uočila da elektrode puno bolje zadržavaju svoju strukturu i zbog toga produžuvaju vijek baterija.  Sada nam ostaje da se nadamo da će ovaj izum pronaći svoje mjesto i u praksi, odnosno da će proizvođači mobilnih uređaja ugrađivati u neke naredne generacije modela. A moguće da ovo otkriće poveća autonomiju i sve popularnijih električnih automobila