Written by

Što sve znamo o novom telefonu iz Microsoft-a?

m:ovo m:ono| Views: 227

10

Glasine o Microsoft-ovom Surface telefonu šire se već nekoliko mjeseci, ali do sada nije bilo potvrđeno da ova kompanija radi na kreiranju sopstvenog pametnog telefona.

Da se čuveni proizvođač softvera uskoro priprema svijetu predstaviti svoj smartfon, potvrđuje informacija da je internet domen Surface telefona preusmjeren na zvanični web-sajt Microsoft-a. Na ovaj način će porodica Surface, koja u svom sastavu već ima tablet i laptop, dobiti još jednog člana. Za mnoge je ovo logičan potez, jer će Microsoft nastaviti tamo gdje je Lumia stala. Podsjećamo, Microsoft je od Nokije kupio Lumia liniju, nakon koje je izbacio nekoliko uspješnih mobilnih telefona koje pokreću Windows 8.1. i Windows 10 Mobile operativni sistem.

Nedavno smo pisali i tome kako bi se bivši Nokijin brend mogao naći pred gašenjem, pa je moguće da će Microsoft sve snage usmjeriti na stvarnje jakog modela, koji je u stanju parirati poznatim proizvođačima mobilnih telefona. Kada je riječ o dizajnu i specifikacijama uređaja, američki div još uvijek ljubomorno čuva sve detalje novog telefona. Ipak, poznato je to da će Microsoft Phone biti premium telefon sa vrhunskim karakteristikama. Kompanija je nedavno predstavila vrhunske modele Lumia 950 i Lumia 950 XL i nema sumnje da će se najbolja rješenja, kada je u pitanju hardver, naći i na Surface-u.

microsoft windows 10

Telefon će gotovo sigurno pokretati Intel Atom procesor, za koji upućeni tvrde da će biti moćniji od konkurentskih, onih koji se ugrađuju u Android uređaje, a spominje se da bi Surface mogao imati podršku za Win32 aplikacije. Iako Microsoft ne potvrđuje, niti demantuje glasine, dobro upućeni insajderi navode da bi telefon mogao imati AMOLED ekran od 5,5 inča i Quad HD rezoluciju (2560 x 1440 piksela), kao i ClearBlack Gorilla zaštitu 4. generacije.

Pored novog Atom procesora, uređaj će najvjerovatnije posjedovati 4GB RAM memorije, dok ostale specifikacije spominju 64GB, odnosno 128GB memorije za skladištenje podataka i MicroSD slot. Kada je riječ o kamerama, Surface bi mogao biti opremljen 21-megapikselnom PureView Zeiss glavnom kaemrom, dok bi prednja selfie imala rezoluciju od 8 MP.

mobile10

Zvaničnih fotografija i specifikacija još uvijek nema, ali su se na internetu pojavili “renderi”, na osnovu kojih možemo naslutiti  kako će budući telefon izgledati.

Ne treba sumnjati da će se u telefonu nalaziti Windows 10 Mobile verzija operativnog sistema. Na ovaj način Microsoft će pokušati da svoju mobilnu platformu dodatno približi Android-u i iOS-u, koji neprikosnoveno vladaju tržištem mobilnih operativnih sistema. Nije tajna da je Microsoft sve karte bacio na Windows 10, koji je osim u verzijima za desktop i laptop računare, prisutan i na mobilnim uređajima. Ipak, dosadašnji pokušaji sa Lumijom nisu ozbiljniije pomrsili konce glavnim igračima, prije svega Samsung-u, Huawei-u, Apple-u i drugima.

Po svemu sudeći, dugo očekivani telefon iz Microsoft-a bi se mogao pojaviti u drugoj polovini 2016. godine. Moguće je da će se samostalni telefon iz Microsoft-a pojaviti zajedno da planiranim update-om Redstone za Windows 10, koji se očekuje do jeseni. Microsoft-ova Surface linija je dostigla ogroman profit, mimo svih očekivanja, a nama ostaje da vidimo da li će kompanija novim mobilnim telefonom uspjeti ponoviti uspjeh prethodnih uređaja.