Written by

Stogodišnjak plete džempere za ugrožene pingvine

m:ovo m:ono| Views: 96

pingvini

Većina nas se za pravdu i ugrožene vrste bori kucajući postove na društvenim mrežama velikim slovima i sa puno uzvičnika. Način na koji jedan Australijanac sa svojih 109 godina pomaže ugroženim pingvinima trebalo bi da postidi sve nas. Naime, on svoje dane provodi pletući minijaturne džempere.

Nakon što je napunio 109. godina, Australijanac po imenu Alfred Date svoje dane provodi tako što u staračkom domu u kome je smješten plete džempere za prave male pingvine koji žive na obalama Australije i Novog Zelanda. Možda vam sve ovo zvuči kao šala, ali je zaista jedna lijepa istina koja svima nama treba da bude primjer kako nikad nije kasno za dobra djela.

alfi

Alfred, koga od milja zovu Alfie je najstariji Australijanac i pletenjem se bavi više od sedam decenija svog života. Prvi džemper je ispleo za svog sestrića, davne 1931. godine, ali ovaj vremešni starac nema namjeru da prestane sa pletenjem dok god ga služe prsti. Kada je premješten u dom koji se nalazi u New South Walesu, prišle su mu dvije setre i pitale ga da li zna da plete, a zatim mu objasnile da je fondaciija Philip Island za pomoć pingvinima apelovala na stanovništvo da pošalju džempere da se pomogne ovoj ugroženoj vrsti pingvina. Na sajtu ove organizacije objavljeno je da džemperi nemaju nikakve veze sa modom već da mogu imati važnu ulogu u spašavanju malih pingvina nakon zagađenja. Samo jedna naftna mrlja, veličine nokta, može biti smrtonosna za pingvine, a džemperi im služe kao zaštitna odjela.

Nakon što je čuo o čemu je riječ, Alfred se sa zadovoljstvom prihvatio ovog zadatka i riješio da isplete što više džempera za male pingvine.

Priča o Alfiju pomogla je da se čuje za male pingvine pa su džemperi stizali sa svih strana, a iz Philip Island organizacije poručuju da za sad imaju sasvim dovoljno džempera i ljudi mogu prestati da ih šalju bar neko vrijeme te poručuju da umjesto džempera mogu poslati novčane donacije kao podršku njihovom radu.

pingvin2

Alfred Date nije pak jedini volonter u “zlatnim godinama” koji želi pomoći pigvinima. Merle Davenport je prabaka od 96. godina koja je takođe na ovaj način dala svoj mali doprinos očuvanju ove ugrožene vrste.

Ša ste vi konkretno uradili za pomoć ugroženim životinjama ili ljudima? Da napomenemo, aktivizam putem društvenih mreža se ne računa.