Written by

Studentska praksa, prilika za budućnost

prijateljstva| Views: 206

Kao i svake godine, već osam godina zaredom, m:tel omogućuje svojim stipendistima, studentima elektrotehnike iz BiH, praksu u trajanju od mjesec dana u kompaniji.

Koliko je važno da ovi mladi ljudi dobiju priliku još kao studenti da upoznaju praktične procese u oblasti kojom se bave, govori činjenica da oni koji su prošli praksu, mnogo lakše i brže prolaze put profesionalnog razvoja u budućem poslovnom životu. Nova znanja i vještine, nakon obavljene prakse u našoj kompaniji, sa sobom su ponijeli i najbolji studenti Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, koji su m:stipendisti osme generacije.

Na praksi u kompaniji, tokom avgusta mjeseca, boravili su Borjana Rakanović, Sanja Čečar i Marko Mandić, studenti treće godine.    

Uz pomoć svojih mentora, stručnog kadra iz kompanije, upoznali su se sa praktičnim radom u oblasti interesovanja za koje su se prethodno sami opredijelili. „Na praksi u kompaniji m:tel sam provela dvije sedmice. Zahvaljujući mom mentoru Draganu Krndiji, dipl. inženjeru elektrotehnike, ali i njegovim ostalim kolegama, stekla sam nova znanja o radu bežične pristupne mreže, te se upoznala sa radom softvera za planiranje, kao i mobilnim ćelijskim sistemima“, kaže Borjana Rakanović. Pored poslovnih procesa, Borjana kao najvažniji izdvaja utisak koji je na nju ostavila atmosfera koja vlada u kompaniji. „Najviše mi se dopala radna atmosfera, opuštenost i prijateljski odnos među zaposlenima“, izjavila je i dodala da je „divno da postoje kompanije poput m:tel-a koje misle o mladima i podržavaju ih u toku njihovog obrazovanja“.

Na praksi u m:tel-u boravile su i dvije studentkinje četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu – Kristina Kraljević i Zorana Mandić. Njihovi utisci nakon prakse u kompaniji su takođe pozitivni, a obje navode da su se u m:tel-u osjećale kao dio tima.

 „Vrijeme koje sam provela na praksi donijelo mi je važno iskustvo, znanje i nova poznanstva. Bila sam dio tima za testiranje terminalne opreme, gdje sam se susrela sa opremom koja se za te potrebe koristi i načinom njenog testiranja i održavanja“, rekla je Kristina Kraljević i dodala da se njena mentorka Nevena Ninković, dipl. inženjer elektrotehnike, od samog početka potrudila da se osjeća kao dio tima i da je zainteresuje za oblast kojom se bavi njen tim, te da  je u tome i uspjela. Ona je napomenula da je njen zaključak nakon prakse da m:tel primjenjuje sve inovativne ideje i pruža sve bolje usluge korisnicima, ali da ima i još mnogo ideja koje su u planu da se realizuju u budućnosti.

Zorana Mandić je svoju praksu u kompaniji m:tel obavila u dijelu koji se bavi održavanjem napajanja i klimatizacije. „Moja mentorka je bila Lana Mrkaja, dipl. inženjer elektrotehnike, zaposlena u Izvršnoj jedinici Istočno Sarajevo. Ona, zajedno sa svojim timom, omogućila mi je da ova praksa bude zaista korisno iskustvo. S prakse nosim samo pozitivna iskustva, zahvaljujući upravo njoj i kolektivu“, rekla je Zorana i naglasila da je m:tel oduvijek vidjela kao ozbiljnu, društveno-korisnu kompaniju, što se nije promijenilo ni nakon prakse. 

Jednake utiske iz kompanije ponijela je i Sanja Čečar, koja kaže da se njen pogled na kompaniju m:tel promijenio nakon obavljene prakse: „Pošto do sada nisam imala priliku da radim u nekoj kompaniji, a pogotovo ne u kompaniji kao što je m:tel, nisam imala uvid u to kakav je radni odnos generalno u firmama, pa sam, moram priznati, prije dolaska na praksu bila pomalo skeptična. Međutim, nakon što sam obavila praksu, moram reći da sam zadovoljna, naročito načinom na koji su se zaposleni ophodili prema meni i koliko su mi izlazili u susret za sva moja pitanja“, navodi Sanja Čečar. Nakon prakse, njen utisak je, kako kaže, da je m:tel kompanija čiji je tehnološki razvoj na zavidnom nivou. „Najvažniji faktori za tehnološki razvoj, a o kojima m:tel vodi računa su društveno-ekonomski odnosi, potrebe društva, znanje i obrazovanje ljudi“, rekla je ona. Njena mentorka je bila Ivana Ninković, dipl. inženjer elektrotehnike. „Što se tiče odnosa koji sam uspostavila sa mentorkom, zaista sam prezadovoljna. Šta god da mi je trebalo izlazila mi je u susret, trudila se da mi što više objasni i da me upozna sa načinom rada, konkretno u okviru njenog posla, ali i generalno u kompaniji“, kaže Sanja i dodaje da je ovo bila izuzetna prilika da se upozna sa načinom izdavanja digitalnih sertifikata i pravljenja baze podataka za njihovo izdavanje.

Marko Mandić je takođe student koji iz kompanije nosi pozitivne utiske nakon obavljene prakse. Kako kaže, m:tel vidi kao prosperitetnog i konkurentnog telekomunikacionog operatera, a zahvaljujući uvođenju novih tehnologija. Putem usvajanja novih znanja koji je prošao tokom prakse, proveo ga je njegov mentor Mile Gunjević, dipl. inženjer elektrotehnike. „Na praksi sam se upoznao sa bazama podataka, administracijom baza podataka te razvojem aplikacija zasnovanih na Oracle bazama, ali i sa načinom funkcionisanja kompanije i ulogom pojedinca u njoj“, izjavio je Marko Mandić. Njegov pogled na m:tel se nije značajnije promijenio nakon prakse, kako kaže, jer je jednu veliku kompaniju poput m:tel-a uvijek zamišljao na način na koji ju je i doživio boraveći u njoj.