Written by

Sve novosti o Nokia 9 telefonu sa sedam kamera

iza ugla, mobilni svijet| Views: 527

Već uveliko se šuška o o Nokia 9 telefonu sa čak sedam kamera, a ovih danas su otkriveni novi detalji o nadolazećem Nokia smartfonu. Ono što je sigurno je da će telefon kodnog imena „Olympic“ raditi na najnovijem Android Pie 9.0 operativnom sistemom.

Zašto baš Olympic pitate se? S obzirom na to da je logotip Olimpijskih igara sačinjen od pet krugova, pretpostavlja se da će na poleđini uređaja biti pet kamera. Očito da će se osim pet glavnih, sa prednje strane uređaje smjestiti dvije selfie kamere.

Npr. Huawei P20 Pro posjeduje trostruku kameru sa najvećim brojem piksela do sada. Kamera posjeduje 40 MPx senzor u boji, 20 MPx crno-bijeli senzor i 8 MPx telefoto senzor. Najvjerovatnije će jedna od dodatne dvije kamere imati senzor dubine, dok će jedna biti zaduženi za široki ugao fotografisanja.

Kada je riječ o dizajnu uređaj bi trebao ličiti na LG G6, sa sličnim metalnim okvirom i odnosom stranica id 18: 9. Međutim, za razliku od modela G6, izgleda da Nokia 9 neće imati priključak za slušalice.

Mada još nezvanično, očekujemo se da telefon pokreće Snapdragon 845 čipset, najmanje 6 GB RAM-a memorije i OLED ekran. Na dostupnim fotografijama za sada nedostaje vidljiv skener otiska prsta, što ukazuje da će on biti ugrađen u dispjej, Huawei Mate 20 Pro modela.

Nokia 9 je prvobitno najavljena za jesen, ali kako je HMD Global u međuvremenu odlučio da u priču ubaci i PureView, nova 9-ka je je pomjerena za naredni period.  Inače na izradi telefona radi kineski FIH Mobile, sestrinska firma Foxconn kompanije koja za Apple izrađuje iPhone uređaje.