Sve o novom iPhone uređaju

Apple je na svom California Streaming događaju predstavio novu iPhone 13 liniju telefona te predstavio još neke pametne uređaju.

Tu su, dakle, i novi pametni satovi, sa većim ekranima, kao i novi iPad-ovi.

iPhone 13 i iPhone 13 mini

Modeli telefona iPhone 13 i iPhone 13 Mini donose revolucionarne inovacije kamere i snažan čip koji produžava vijek trajanja baterije – 2,5 sati će duže trajati kod standardnog modela, u odnosu na prošlogodišnji iPhone 12, a Mini model dobija 1,5 časova više u odnosu na iPhone 12 Mini.

Uređaje odlikuje elegantan i izdržljiv dizajn, uz Face ID izrez manji za 20%.

Ipak, najveća razlika u odnosu na prethodne modele se očituje kroz napredni novi sistem sa dvije kamere za poboljšano iskustvo kreiranja fotografija i video zapisa pri slabom osvjetljenju.

Takođe, predstavljen je i Cinematic Mode. To je jedna od glavnih funkcija kamere, koja primenjuje zamućenje u stilu portreta u pozadini i nešto što Apple naziva “fotografskim stilovima” – omogućava vam da odaberete različite stilove prije nego što snimite fotografiju. Uz to. fokus je tokom snimanja videa moguće mijenjati kako automatski, tako i ručno.

Standardi model ima 6.1-inčni ekran, dok je kod mini modela u pitanju 5.4 inča. To su OLED paneli, dok su stranice telefona stranice od aluminijuma između dva panela od stakla.

Procesor je A15 Bionic, za koji iz kompanije navode da je naprednija verzija prošloghodišnjeg A14 Bionic modela. Čip je i dalje 5nm, sa šestojezgarnim CPU-om, a na sve to iz Apple-a kažu da je  duplo brži od konkurencije.

Povećan je i skladišni prostor na oba model, pa tako stižu u varijantama sa 128GB, 256GB i 512GB.

iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max

Ovi modeli zgledaju slično svojim prethodnicima, sa trakom od nerđajućeg čelika sa strane i mat površinom na pozadini. Ali, veliko unapređenje se odnosi na ekran –  podržava Apple-ovu ProMotion prilagodljivu tehnologiju osvježavanja koja dostiže 120Hz. 

I ovi telefoni imaju novi sistem kamera i A15 Bionic čip te poboljšano trajanje baterije.

Aple Watch Series 7

Nova Apple serija pametnih satova donosi modele čiji ekrani imaju 41 mm, odnosno 45 mm. I sam dizajn je donekle izmijenjen, na način da su pojedini elementi korisničkog interfejsa bolje prilagođeni većem ekranu, uključujući povremeno prikazivanje cijele tastature.

Senzori i procesori su isti kao i kod serije 6, uz podršku za do 18 časova radnog vijeka baterije koja se pomoću punjača, putem USB-C porta, puni 33% brže.

Uređaji će biti dostupni kasnije ove jeseni.

Novi iPad Mini

Njegov dizajn podsjeća na iPad Air iz 2020. godine. Ima ekran od 8,3 inča, Touch ID senzor na dugmetu za napajanje, USB-C port, ultraširoki prednju kameru od 12 MP koja podržava Center Stage tehnologiju i mogućnost 5G povezivanja.

Takođe, podržava S-Pen olovku druge generacije, koja se može magnetski povezati na bočnu strane tableta.

Deveta generacija iPad-a

Na ovom događaju je najavljena nova, deveta iPad generacija, sa A13 Bionic čipom.

Uređaj će imati ultraširoku prednju kameru od 12 MP, takođe sa Center Stage podrškom.

Novi iPad će biti dostupan od 24. septembra.