Written by

Sve što je poznato o Samsung Galaxy X savitljivom telefonu

moj android| Views: 143

Samsung Galaxy X, ili prvi savitljivi telefon ove kompanije na kome se radi već punih sedam godina konačno bi mogao ugledati svjetlost dana jer je kompanija riješila veliki problem time što je osmislila zaobljenu bateriju koja bi bila pogodna za ovaj uređaj, a jačina bi trebalo da joj bude 6000 mAh.

Samsung je prototip prvog savitljivog telefona pokazao još 2011 godine, a uređaj je koji je tada pokazan je izgledao pomalo nezgrapno i čudno. Testiranja su tada pokazala da je uređaj ostao netaknut nakon 100 hiljada savijanja, a oštrina slike je na mjestu koje se savija opala za svegaa 6%.

Ovo nije bio komercijalni proizvod, a kasnije te godine Samsung je objavio i video u kome je prikazan uređaj koji je u potpunosti savitljiv i transparentan. Godinu dana kasnije Samsung je objavio kako usljed tehničkih problema telefon neće biti lansiran prije 2013 . godine, ali to se ni tada nije desilo, ali to nije spriječilo kompaniju da objavi još jedan video savitljivog telefona veoma futurističkog izgleda.

Na CES sajmu prije pet godina sve je postalo mnogo stvarnije jer je tada predstavljen plastični, savitljivi ekran čiji je naziv bio Youm, ali ni ovaj uređaj nije doživio da izađe na slobodno tržište. Te godine je prvi put predstavljen telefon za ekranom koji je zaobljen na rubovima, ali to je bilo daleko od savitljivog telefona koji je tako grandiozno najavljivan.

Godine 2015 Samsung je objavio kako će se savitlivi telefon pojaviti naredne godine, ali tada nije bilo jasno da li je riječ od projectu Valley ili ne, ali je rečeno da će se pojaviti savitljivi telefon srednjeg i visokog ranga, ali ni to se nije desilo. 

Od maja 2016 godine, još uvijek imaginarni telefon iz Samsunga dobija ime Samsung Galaxy X i tada kruže priče kako uređaj neće biti predstavljen prije 2017 godine i kako že imati 4K displej na kome će se rezolucija čuvati čak i kad je telefon savijen.

Sada je 2018. godina, a sigurna informacija o tome kad bis e ovaj telefon mogao naći na tržištu još uvijek ne postoji.