android L

Written by

Sve što treba da znate o novoj verziji Android OS-a

moj android| Views: 278

android L

Prema posljednjim najavama Google bi početkom septembra trebalo da predstavi novu verziju operativnog sistema Android koji kao radnu oznaku nosi slovo L. Da li je ono početno slovo još jednog slatkiša po kome će nova verzija operativnog sistema nositi ime saznaćemo za nešto malo više od mjesec dana.

Promjena koja je najviše privukla pažnju jeste to što će pored verzija za mobilne telefone i tablete biti moguća instalacija ovog operativnog sistema na televizore i u automobile. Svi noviji mobilni uređaji koji će u prodaju biti pušten nakon lansiranja L verzije OS-a će raditi baš na nju dok će apdejt za starije modele doći nešto kasnije.

Sundar Pichai, jedan od glavnih čelnika Googla na predstavljanju novog operativnog sistema rekao je da će doći do velike promjene kad je u pitanju dizajn. Naime, Google se odlučio na nešto što se zove Material design što je developerima omogućilo da izgledu početnog ekrana daju određenu dubinu. Aplikacije će posjedovati više animacije nego što je to dosad bio slučaj, elementi će se dinamično širiti i skupljati, između elemenata će biti više bijele boje što će svemu dati 3D izgled. Google je na svom blogu objavio i de će zbog Material Design tehnologije korisnici moći aplikacijama dati novi izgled i boje, pored potpuno novog sistema widgeta, promjene ekrana i animiranih elemenata.

Čak i kod uređaja koji nemaju 3D uz novi Android sve će izgledati trodimenzionalno.

Pored ovih stavki koje se tiču samog izgleda Google obećava i poboljšanje performansi procesora svih telefona koji budu radili na ovaj OS. Tu je i 64-bitna podrška koja će omogućiti pokretanje Java aplikacija bez ikakve modifikacije, što će obradovati sve zaljublejnike u igrice.

Ono čime Google L Androidom svakako želi pridobiti nove korisnike jeste veća dužina trajanja baterije. Google je osmislio Project Volta koji će uz pomoć novih alata produžiti vijek trajanja baterije jer će konzervisati energiju. Pored toga tu je i nova alatka Battery Historian koji će developerima dati informacije koliko njihove aplikacije zaista crpe energiju.

Notifikacije će na novom L Androidu doživjeti drastične promjene, a moći ćete ih vidjeti bez otključavanja ekrana, a tu će biti i oblačić koji će vam se pojaviti sa notifikacijom dok radite u nekoj drugoj aplikaciji. Na notifikaciju ćete moći odgovoriti iz druge aplikacije ili ćete je moći izignorisati. Najvažnije je da vam sigurno neće promaći.

Korisnice će na svojim mobilnim uređajima moći da podijele poslovne i privatne aplikacije, spomenut je i Samsung Knox Security Tehnology uz pomoć koje će korisnici Samsungovih mobilnih telefona moći napraviti jasnu podjelu između poslovnog i privatnog moda.

Android L će imati mogućnost integracije sa google uređajima poput Chromebooks, pametnih satova koji rade na Android wear, te automobila koji podržavaju Android Auto.

Moramo priznati da i prije zvaničnog lansiranja znamo dovoljno da nas nova verzija Androida privuče. Jedino što ne znamo da li će se možda zvati Licorice, Lollipop ili nekako treće…