Sve što znamo o novom Xiaomi 12 modelu

Xiaomi 12 mogao bi se pojaviti sa kamerom od 200 MP, super velikim brzinama punjenja i potpuno novom vrstom RAM-a, te se neće zvati Mi 12.

Xiaomi ide samo naprijed, a kineska kompanija nedavno je prešla Apple kako bi zauzela drugo mjesto u svjetskim isporukama pametnih telefona u drugom tromjesečju 2021. godine. Sada se nalaze odmah iza Samsunga – pa su sve oči okrenute ka sljedećem vodećem brendu, Xiaomi Mi 12 – ili bolje rečeno Xiaomi 12, prema novom sistemu imenovanja.

Uspjeh nije previše iznenađujući jer Xiaomi ima impresivan asortiman proizvoda, ne samo na vrhunskom tržištu na kojem je posljednjih godina napravio veliki napredak. Čini se da će se to sada nastaviti očekivanim izlaskom Xiaomi 12, za koji se nedavno govorilo da je prvi telefon na svijetu koji koristi potpuno novu vrstu RAM-a.

Kada je datum izlaska Xiaomi 12?

Još uvijek ne postoji zvaničan datum kada ćemo vidjeti Xiaomi 12. No, njegove prethodnike možemo koristiti kao pokazatelj kada bi se mogao pojaviti. Ipak, sudeći po praksi iz prethodnih godina, to bi se moglo desiti u decembru ove godine ili u januaru naredne.

U svakom slučaju, sigurno će ponuditi niz opcija kada lansiranje stigne, jer je Xiaomi posljednjih godinu dana pojačao svoju ponudu uključivši modele Pro, Lite, SE, T i Ultra.

Koliko će koštati Xiaomi 12?

Opet, nema službene cijene za Xiaomi 12, jer će proći još vremena prije nego što se predstavi. U skladu sa cijenom prošlog modela MI 11, očekuje se da će novi model koštati oko 1.000 dolara.

Zašto se ne zove Mi 12?

Dok je vodeći Xiaomi telefon 2021. godine bio Mi 11, ne očekuje se da će se njegov nasljednik zvati Mi 12.

Xiaomi je, nakon informacija XDA Developers -a, potvrdio da povlači brend Mi – koji se koristi samo izvan Kine – kako bi pojednostavio svoju marku. Kao rezultat toga, očekuje se da će novi perjanica jednostavno biti Xiaomi 12.

Čip

Jedan od prvih potencijala mogao bi biti taj da Xiaomi 12 lansira s potpuno novim procesorom Qualcomm Snapdragon 898 za koji se očekuje da će stići do kraja 2021. godine, zamijenivši sadašnjeg Qualcomm Snapdragon 888+.

Kamera

Kineska tehnološka stranica MyDrivers objavljuje da bi serija 12 mogla doći s prvom svjetskom kamerom od 200 MP, što bi bio skok u odnosu na kameru od 108 MP u Mi 11.

Baterija i punjenje

Što se tiče baterije, MyDrivers takođe izvještava da će Xiaomi 12 biti opremljen brzim punjenjem od 120 W i eventualno 100 W bežičnim punjenjem. Ultra bi trebao biti još impresivniji, a stranica tvrdi da će to biti prvi telefon za masovnu proizvodnju koji ima Xiaomijevu 200W žičanu HyperCharge tehnologiju, sposobnu potpuno napuniti bateriju od 4000 mAh u samo osam minuta.