Written by

Svemirski turizam je nadohvat ruke: Raketa Falcon 9 se vratila iz svemira

m:ovo m:ono| Views: 72

Falcon 9

Izreka „treća sreća“ se nedavno pokazala tačnom, barem za kompaniju Space X. Američki inovatori predvođeni multimilijarderom Elon-om Musk-om iz trećeg pokušaja su uspjeli da bezbjedno prizemlje raketu koja je prethodno odletjela u svemir. Ovaj poduhvat bi se u budućnosti mogao pokazati istorijskim.

Space X raketa Falcon 9 je sačinjena iz dva dijela – jednog koji pomaže cijeloj letjelici da izađe u svemir, i drugog koji nastavlja put dalje izvan Zemljine orbite. Cilj Musk-ove kompanije je bio da uspije povratiti prvi dio svoje rakete nazad na tlo, i to u stanju koje bi omogućilo njegovo ponovno korišćenje.

Dva dosadašnja pokušaja, u januaru i aprilu ove godine, završila su prevrtanjem i eksplozijom, a u tim slučajevima je ideja bila da Falcon 9 sleti na platformu koja se nalazi na otvorenom moru. Decembarski pokušaj je, međutim, donio promjenu koncepta, jer je kao mjesto sletanja određen kosmodrom Kejp Kanaveral, koji se nalazi na Floridi. Prethodno su izvršene i određen modifikacije same letjelice, a sve to zajedno je dovelo do uspješnog ateriranja.

Ranije ove godine, svijet je dobro zabavila Twitter prozivka između Musk-a i drugog multimilijardera, Jeff-a Bezos-a. Bezos-ova kompanija Blue Origin je uspjela da prizemlji svoju raketu New Shepard, ali se ipak radi o konstrukciji manjeg kapaciteta. Falcon 9 je znatno kompleksniji, brži i sposoban da ide mnogo dublje u svemir, pa bi mogućnost njegovog višestrukog korištenja potencijalno mogla da bude od značaja za cjelokupno čovječanstvo.

Razlog leži u činjenici da Space X već ima vrlo vrijedan ugovor sa NASA-om koji se odnosi na snabdijevanje Međunarodne svemirske stanice, a ova kompanija paralelno razvija i sopstvene potencijale za turistička putovanja u svemir. Ako se uzme u obzir da troškovi izgradnje jedne rakete iznose 16 miliona dolara, a pogonsko gorivo za nju košta „svega“ 200.000, jasno je zašto bi višekratno upotrebljivi Falcon 9 mogao da unese revoluciju u način na koji danas posmatramo bestežinska prostranstva.