Written by

Svjetski lider u oblasti obnovljive energije je država od koje to ne biste očekivali

m:ovo m:ono| Views: 70

Tenorio Waterfall, Costa Rica

Kada govorimo o ekološkoj i obnovljivoj energiji, prva asocijacija su nam imućne države Zapada ili Skandinavije, koje ulažu mnogo u ovaj sektor i razvijaju inovativna tehnološka rješenja. Zbog toga je mnogima kao iznenađenje došla vijest da je svjetski lider u „zelenoj energetici“ – Kosta Rika.

Država smještena na jugu Centralna Amerike, između Nikaragve i Paname, koja ima približno isto stanovnika kao i BiH, u 2015. godini je skoro 99% ukupne energetske potrošnje zadovoljila iz izvora koji se smatraju obnovljivima. Među njima prednjače vodotokovi, kojih na ovoj teritoriji ima mnogo, jer se radi o zemlji sa mnogo prašuma i velikom količinom padavina u toku godine. Iako je godina koja polako prolazi prema kostarikanskim standardima bila sušna, to nije spriječilo postizanje rekordnih rezultata.

Štaviše, prva 82 dana godine je cijela državna potrošnja bila napajana iz obnovljivih izvora. Do 17. decembra, ova brojka je dostigla ukupno 285 dana u kojima nije bilo ni najmanje potrebe za upotrebom „prljave energije“. Pored pametne upotrebe spomenutog rječnog bogatstva, Kosta Rika je postala svjetski lider i zahvaljujući drugim ekološkim rješenjima. Tako je u ovoj državi razvijen sistem dobijanja energije iz geotermalnih izvora, biomase, ali i vjetra te sunčeve svjetlosti.

Investicije u ove grane energetike dio su nastojanja kostarikanskih vlasti da obezbijede stanovništvu veću nezavisnost od hidroenergije. U svjetlu ubrzavajućih klimatskih promjena, oni žele veću raznovrsnost u svojoj proizvodnji, kako država ne bi zavisila od promjenljivih vremenskih uslova. Ipak, u 2016. će biti pokrenuta i nova hidroelektrana vrijedna 2,3 milijarde dolara, pa su lokalni lideri uvjereni da će krajem godine oboriti sopstveni rekord postavljen ove godine.