Written by

Tech Throwback Thursday: Commodore 64 – najprodavaniji računar svih vremena

m:ovo m:ono| Views: 139

c64

Commodore 64 ili C64 je bio jedan od prvih kućnih računara koji je zaista zaživio na svjetskom tržištu. Ponekad nazivan i “debeljko” zbog svog oblika, ovaj računar sa 64 kilobajta memorije bio je popularan osamdesetih godina 20. vijeka, a prvi put je predstavljen u avgustu 1982. godine. Kada sej pojavio, C64 je nudio solidne zvučne i grafičke performanse u poređenju sa ondašnjim standardom, a između 1982. i 1993. godine ukupna prodaja je premašila 22 miliona primjeraka. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, C64 je još uvijek naprodavaniji računar svih vremena.

Za razliku od računara koji su bili distribuirani samo preko ovlaštenih posrednika, C64 se prodavao čak i u prodavnicama sa igračkama. Računar se mogao direktno priključiti na televizor, dajući time mnogo draži običnih konzola za video-igre kao što je Atari 2600. Cijena C64 se smatrala kao glavni razlog za slom video-igara 1983. godine.

Za C64 je napisano približno 10.000 programa, a u ovo spadaju razvojne aplikacije, kancelarijski alati i igre. C64 je takođe zaslužan za popularizaciju kompjuterske demo-scene. Iako originalni hardver danas koriste samo hobisti, emulatori dozvoljavaju svakom sa modernim računarom da pokreće ove programe na svom računaru, doduše sa različitim stepenom uspjeha i funkcionalnosti.