Written by

Tech Throwback Thursday: Floppy disk, veteran koji se ne predaje

m:ovo m:ono| Views: 169

Floppy disk

U vrijeme kada je počela masovna upotreba računara, jedan uređaj je bio toliko omiljen da je obilježio cijelu IT eru. Njegov zvanični naziv je floppy disk, ali su ga svi od milja zvali disketa. Danas mizernih 1,44 MB prostora prije samo dvije decenije bilo je dovoljno čak i za čuvanje i prenošenje kompjuterskih igrica.

Istorija diskete počela je davne 1967. godine, kada je IBM razvio prvu verziju ovog nosača podataka. Ne mnogo podataka, jer je kapacitet prvog floppy diska bio svega 80 KB. I veličina je bila u znaku broja osam, jer se radilo o pravom disku prečnika 8 inča. Nakon pionirske verzije, došla su fizički manja, skladišno veća i četvrtaste izdanja.

Naredno „poznato“ među njima je bila ono od 5,25 x 5,25 inča, ali svu slavu je na kraju pokupila najmanja varijanta od 3,5 x 3,5 inča, koja se pojavila ’80-ih. Njena proizvodnja se poklopila sa masovnom proizvodnjom računara, pa su i ovi raznobojni nosači karakterističnog dizajna širom svijeta prenosili PC verzije „tenkića“, važne fajlove i sistemske programe.

Iako je za mnoge disketa sada samo lijepa uspomena na djetinjstvo očuvana u formi ikonice za „save“ dugme, floppy se ne predaje tako lako. I danas, u 2015. godini, ovi nosači se koriste, i to na vrlo važnim mjestima. Primjera radi, upotrebljavaju ih norveški ljekari, kao i američka avijacija, i jedni i drugi zbog činjenice da se radi o vrlo bezbjednim skladištima povjerljivih informacija.

Premda većinom sačinjen od plastike i magnetne trake, floppy je, izgleda, neuništivi i teško zamjenjivi IT veteran koji odbija odlazak u penziju. Iako njegovi nasljednici kao što su CD, DVD, USB i njima slični mogu da prenose daleko više podataka, na disketama od 1,44 MB se nalazi mnogo više simpatija, nostalgije i uspomena.