Written by

Tech Throwback Thursday: Kada se pojavio prvi tablet?

m:ovo m:ono| Views: 183

tab

Iako je u istoriji tablet uređaja zabilježeno da je prvi tablet nastao 2010. godine postoje oni koji kažu da je uređaj koji je promijenio svijet tehnologije zapravo nastao desetak godina prije. Ideju za ovaj uređaj potekla je početkom 2000-ih godina, a zasluga za njegov koncept može se navodno pripisati Microsoft-u. Tablet iz Microsoft-a je imao stylus, odnosno malu olovku za pisanje po ekranu i nije oduševio nikog, što ga na kraju nije odvelo u masovnu proizvodnju. Pojedini IT stučnjaci uvjeravaju da prvi tablet uređaj nije ni model Microsoft-a već da su slične uređaje imalo HP i Dell. Očito da je prelaz iz 20. u 21. vijek još bio preuranjen da bi svijet prihvatio novu igračku.

Odlika modernih tableta su multi-touch funkcije koje omogućavju uređaju da radi bez tastature i stylus olovke. Zahvaljujući pojaviti touch screen-a, razvoju hardvera i sve većem broju aplikacija, tek je prije 5-6 godina sazrijelo vrijeme za globalni fenomen koji su donijeli mobilni uređaji, u koje ubrajamo pametne telefone i tablete.

Originalni Android tablet je Galaxy Tab 7.0 model iz Samsung-a predstavljen u septembru 2010. godine na IFA sajmu u Berlinu. Galaxy Tab je tako ušao u istoriju kao prvi tablet pokretan Android OS. Imao je Exynos procesor sa jednim jezgrom koji je radio na 1 GHz i dolazio sa 7-inčnim TFT LCD ekranom koji je nudio rezoluciju od 1024 x 600 piksela. Pokretao ga je već zaboravljeni Android 2.2 Froyo, a nedugo nakon 7-inčnog modela, uslijedili su i oni sa 8, odnosno 10-inčnim displejom. Sve ostalo je u svijetu tablet uređaja, kako bi se reklo, istorija.