Written by

Tech Throwback Thursday: Kako je nastao CD

m:ovo m:ono| Views: 73

cd

Kompaktni disk ili skraćeno CD (Compact disc) optički je medijum za čuvanje digitalnih (cifarskih) podataka. Prvi primjerci kompakt diska su proizvedeni početkom 1980-ih godina u preduzećima “Philips” i “Sony”, i to kao medijumi za čuvanje muzičkih podataka i zamjena za tadašnji standardni nosač zvuka  – gramofonsku ploču.

Kasnije je taj format proširen na snimanje i drugih vrsta podataka. Kao CD-ROM (Compact disk – read only memory) se krajem 20. vijeka koristio kao medijum za snimanje svih vrsta podataka za lične računare.

“Philips” i “Sony” 1979. godine udružili su snage svojih inženjera čija je misija bila da dizajniraju novi digitalni audio disk. Istaknuti članovi tima bili su Kees Immink i Toshitada Doi.

“Philips” je doprinio procesu proizvodnje i EFM (Eight-to-Fourteen Modulation). Taj način modulacije omogućio je dugo korištenje i otpornost na površinska oštećenja. “Sonyjev” doprinos bila je CIRC (Cross-Interleaved Reed-Solomon Coding) – metoda popravljanja greški.

Na svakom kompakt disku se, pored podataka koji se na njemu skladište, nalaze i dodatne informacije koje služe za sinhronizaciju (ujednačavanje) i korekciju (ispravku) grešaka.