Written by

Tech Throwback Thursday: Kako je nastao Facebook

m:ovo m:ono| Views: 188

facebook

Facebook je društvena mreža koju je 2004. godine osnovao Mark Zuckerberg, bivši student Harvarda. U svojim počecima, Facebook je bio namijenjen samo studentima univerziteta na Harvardu. Putem ove mreže mogli su međusobno komunicirati i razmjenjivati informacije.

Kasnije, mnogi drugi univerziteti, srednje škole i velike kompanije širom svijeta priključile su se mreži, a prava ekspanzija desila se kada je na Facebooku naloge počelo praviti sve više privatnih korisnika. Po podacima iz mjeseca juna ove godine Facebook broji dvije milijarde korisnika.

Prema riječima osnivača Marka Zuckerberga, Facebook je zamišljen tako da se putem interneta povežu ljudi koji se poznaju u stvarnom životu. On omogućuje korisnicima povezivanje i socijalizaciju s ljudima koji su im bliski i koji rade, studiraju i žive oko njih.

Za registraciju i kreiranje profila na Facebooku potrebna je e-mail adresa. Jednom kada se korisnik registruje, može uređivati svoj profil na načine predviđene za to, a korisnik koji više ne želi biti član ove društvene mreže može obrisati svoj profil.

Ovaj planetarno popularni internet servis, koji se iz godine u godinu nadograđuje, potpuno je besplatan za sve korisnike, a prihode ostvaruje od sponzora i oglašavanja putem reklama koje se pojavljuju uz svaki profil.